Na to jsme se zeptali pětice inspirativních osobností. Už jste někdy hledali dárek na Boží hod v modrém kontejneru na papír? Byli jste svými blízkými překvapeni adrenalinovým zážitkem či přáním, které jste se ani neodvážili vyslovit nahlas? Kromě svých vlastních svérázných zážitků s námi naši respondenti sdíleli i tipy na dárky pro milovníky krásných a neobvyklých věcí, díky nimž i vaše letošní svátky rozhodně nebudou nuda.
Anna Šebestová
„Babička s dědou každoročně dávali mně a bráchovi obálku s penězi. Pravidelně si dělali legraci: ,Bacha, ať to nevyhodíte s balicím papírem.‘ A my vždycky jenom: ,Jasně, neboj, babi…‘ Až jsem jednou jejich štědrý obnos opravdu zrecyklovala a ráno na Boží hod jsem se brodila v kontejneru s papírem. Brácha mě se smíchem fotil. Jsou z toho již tradiční vánoční snímky. Nenašla jsem to.“
Vystudovala výtvarné umění na Kingston University v Londýně, kde se projevil její zájem o tisk a vzory. Dále pokračovala na Birmingham City University, kde získala titul v textilním designu. Po návratu do Prahy založila vlastní značku Annanemone, pod níž tvoří oblečení, povlečení či tapety s vlastními vzory. Její hlavní inspirací jsou příroda a neobvyklí tvorové. Namísto roztomilých jahod a koček dává prostor pásovcům, chameleonům nebo chřestu. Její práci lze pořídit i v pražské zoo nebo v obchodě Nila.
Denis Šindelář
„Nejbláznivější dárek, který jsem k Vánocům dostal, byl tandemový seskok z 6000 metrů. Ten absolutní pocit svobody a volnosti byl skvělým zážitkem, který rozhodně doporučuji všem příznivcům adrenalinových aktivit. Vnímáte svět z jiné perspektivy a pochopíte, co znamená být volný jako pták. Já svým blízkým zásadně kupuji dárky ve formě vína, baví mě, jak objevují nové chutě. Nejvýstřednější láhev, kterou bych z našeho The Winery rozhodně doporučil, je Champagne Guillaume Sellosse – Largillier, extra brut. Jde o syna legendárního vinaře Anselme Sellosse, jehož vína získávají velkou pozornost a zvedají obočí znalců.“
Denis Šindelář alias Kevin pochází z gastronomické rodiny. Absolvoval hotelovou školu v Mariánských Lázních, v rodinném podniku ale nezůstal a raději se vydal na zkušenou do světa. Po návratu se usadil v pražské restauraci The Eatery, kde objevil svět vína. S majiteli podniku letos otevřel útulný vinný bar The Winery na pražském Břevnově. Vinárna s výrazně červenými dveřmi se specializuje na malá vinařství z Česka, Francie, Itálie, Rakouska a Německa, jejichž vína jinde neochutnáte.
Shirin Rahman
„Nejbláznivější dárky, které jsem kdy dostala k Vánocům, byly anti-nakupovací pilulky a obří krabice čerstvých ústřic – tu jsem obdržela loni. Ovšem nemyslím si, že by ony pilulky fungovaly, protože moje závislost na krásných předmětech a oblečení úspěšně pokračuje dál. Pokud jste tedy stejně jako já závislí na všem jedinečném a hledáte pro letošní Vánoce nápady na bláznivé dárky, určitě mrkněte na naše přírodou inspirované Ariel sklenice a basketbalový koš, který jsme v Artisème vytvořili ve spolupráci s designérem Lukášem Houdkem. Doporučuji také Chicken skleničky s kohoutí karafou od Tomáše Kysely.“
Rodačka z Turkmenistánu je velkou světoběžnicí. Z jedné poloviny je Íránka, z druhé Ázerbájdžánka. Studia absolvovala v americkém Coloradu i v Londýně, v Praze studovala na Anglo-American University. V roce 2018 spoluzaložila concept store Artisème, který nabízí to nejlepší z českého designu. Spolu s místními tvůrci také vytváří výjimečné designové kousky, které jsou k dostání pouze v galerii za Lennonovou zdí na Malé Straně v Praze. Shirin je též zakladatelkou on-line platformy Amichaï s českými a slovenskými šperky.
Denisa Stránská
„Můj syn Benedikt byl od začátku problémový jedlík. Pátrala jsem, co mu mám vařit, a sdílela své zkušenosti na Instagramu. Stále více maminek mě ale žádalo o odbornou radu, proto jsem se rozhodla v oboru vzdělat. Tehdy mě na Vánoce můj úžasný manžel František překvapil opravdu nečekaným dárkem. Daroval mi celoroční školné do kurzu Oh Baby School of Holistic Nutrition. V životě by mě nenapadlo, že od něj někdy něco takového dostanu. Musela jsem se smát a jsem mu strašně vděčná. Byl to krásný dárek, ze kterého čerpám dodnes. Třeba právě při psaní mé kuchařky Lahodný Benedikt, která nedávno vyšla.“
Původně vystudovala střední pedagogickou školu. Šest let byla učitelkou v mateřské školce, když se rozhodla, že ve svém životě potřebuje změnu. Věnovala se realizaci módních projektů, po narození syna si ale založila instagramový profil Lahodný Benedikt. Zde sdílí recepty na dětská jídla, která chutnají i dospělým. Kvůli dětskému stravování vystudovala australskou akademii Oh Baby School of Holistic Nutrition. Nabyté vědomosti pak vtiskla do vlastní kuchařky Lahodný Benedikt, což je průvodce jídlem pro rodiče dětí do tří let.
Adam Dvořák
„Jako hodně malého se mě rodiče zeptali, jaké je moje úplně největší přání od Ježíška. Byli to chipsy. Přišly Vánoce a já našel pod stromečkem jedno balení Bohemians chips a rozbrečel se. Rodiče nechápali, proč brečím, když jsem jim jasně říkal, že bych si přál chipsy. Skrz slzavé údolí, které se linulo přes mou mladickou tvář, jsem se snažil co nejvíce artikulovat, ale moje éra návštěv u logopeda měla teprve přijít. ,Já jsem nechtěl chipsy ale ČI (tři) PSY!‘“
Vystudoval Design keramiky a porcelánu v Ústí nad Labem, nyní ale pracuje jako grafik, fotograf a ilustrátor. Je zakladatelem originálního food blogu Taste of red, ale spíše než pečení chleba či výběrové kávě holduje vtipnému psaní. Za své neotřelé recepty byl v roce 2019 pořadateli cen Foodblog roku vybrán jako Objev roku. Loni vydal svou první kuchařku Taste of red. Kromě skvělých receptů obsahuje i Adamovy vtipné a lehce dehonestující povídky.