Ať už Valentýna slavíte, nebo ne, trocha cukru v temném únoru rozhodně neškodí. Lenka Hnidáková, která stojí za konceptem Lelí’s Cupcakes, se s námi podělila o recepty na božské laskominy. Zamlsejte si!
Lenka u nás zpopularizovala oblíbený americký koncept malých dortíků a právě vydala kuchařku Cupcake 2. „Ve dvojce se více zaměřujeme na vzhled cupcaků. Protože cupcake je dort a dortem se vždy slavilo,“ prozrazuje autorka.
Cupcaky
Čokoládovo-pomerančový korpus
→ 2 pomeranče (450 g)
→ 60 g cukru
→ 80 g datlové pasty (Datlea)
→ 200 g hladké celozrnné mouky
→ 50 g kakaa
→ ½ sáčku kypřicího prášku
→ 2 vejce od šťastných slepic
→ 90 ml slunečnicového oleje
→ 140 ml mléka
→ štáva z jednoho pomeranče
→ 40 g nasekané hořké čokolády
→ kůra z jednoho pomeranče
Pomeranče oloupejte, stáhněte ze slupky a nakrájejte na malé kostky. Společně s cukrem zkaramelizujte. Přidejte ještě za tepla datlovou pastu, rozmíchejte a nechte vychladnout. Do mísy přesejte mouku, kakao, přidejte kypřicí prášek a promíchejte. V míse od robotu vyšlehejte vejce, přidejte olej, mléko a šťávu z pomeranče. Postupně vmíchávejte sypké suroviny. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu, kůru, zkaramelizovaný pomeranč a lehce naběračkou spojte s těstem. Hotové těsto plňte do předem připravených košíčků asi centimetr pod okraj.
Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut na 165 °C. Abyste si byli jistí, že jsou dortíky dopečené, proveďte test špejlí. Po vychladnutí je vyndejte z plechu a nazdobte je cukrářským sáčkem s trezírovací špičkou.
Čokoládový základ
→ 75 g cukr moučka
→ 2 lžíce holandského kakaa
→ 375 ml 33% smetany
→ 75 g másla
→ 300 g kvalitní peckové čokolády
V míse smíchejte cukr a kakao. Do většího hrnce nalijte smetanu a začněte zahřívat, smetana se nesmí začít vařit, jakmile bude teplá, přidejte máslo a nechte ho za stálého míchání rozpustit. Poté postupně přidávejte cukr s kakaem. Stáhněte z plotýnky a důkladně promíchejte. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, a tu pak za stálého míchání přilejte do smetany. Uvařený čokoládový základ pořádně promíchejte a přelijte ho přes cedník do uzavíratelné mísy. V té ho nechte zchladnout, teprve poté uzavřete a nechte minimálně 24 hodin ztuhnout v lednici.
Čokoládový krém
→ 500 g čokoládového základu
→ 100 ml 35% smetany
Ztuhlý čokoládový základ i smetanu vyndejte chladné z lednice až těsně před přípravou krému. Do kotlíku kuchyňského robotu odvažte potřebné množství čokoládového základu a přilijte smetanu. Postupně zapněte robot až na nejvyšší otáčky a vyšlehejte do pevného krému. Šlehá se krátce, zhruba dvě minuty. Dejte pozor, aby se nepřešlehal, sražený krém nejde zachránit. Hotový krém ihned naplňte do zdobicího sáčku s trezírovací špičkou a zdobte jím vychlazené dortíky. Nazdobené dortíky dejte nejprve do ledničky, aby na nich krém ztuhl.
Cukrové dekorace
Cukrovou hmotu Smartflex Velvet obarvěte na červeno gelovou barvou Fractal (odstínem Vivid Red, případně Strawberry Red). Vyválejte tenký plát a vykrojte srdíčko, křídla tvarujte pomocí silikonové formičky.
Obojí nechte ztuhnout a na cupcakes zdobte až těsně před servírováním. Srdíčko můžete ještě podmazat čokoládovou pomazánkou, aby se na krému tak rychle nerozpustilo.
Perníkové srdce
Srdce z perníku je srdcovka. Patřilo ke každé pouti našeho dětství, tak proč ho neudělat i na Valentýna a zároveň mu dát nový modernější kabátek.
→ 800 g hladké mouky
→ 300 g cukru
→ 100 g másla
→ 100 g sádla
→ 4 vejce od šťastných slepic
→ 7 lžic medu
→ perníkové koření
→ 1 lžička skořice
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku a kypřicí prášek spolu důkladně promíchejte ve větší míse, poté je vysypte na vál a uprostřed udělejte menší důlek, aby hromádka mouky připomínala kráter sopky. Doprostřed dejte všechny zbývající suroviny, na ně na závěr vyklepněte vejce. Vše důkladně propracujte dohromady. Těsto zpracovávejte opravdu dlouho, musí se do něj dostat dostatek vzduchu, který mu spolu se sádlem dodává potřebnou křehkost. Patří do studena, ale sucha, takže ideálně ve špajzu, nikdy ne v lednici. Ve vlhku hrozí, že vám těsto zplesniví.
Odleželé těsto vyválejte do zhruba půl až centimetr tlustých plátů a vykrájejte z něj velká srdce. Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 8 až 10 minut na 165 °C. Po vychladnutí perníčky dozdobte.
Z růžové cukrové hmoty vyválejte tenký plát, do něj nejprve vyražte text razicí abecedou, teprve poté vycentrujte kovové vykrajovátko a vykrojte srdce. Perníčky pomažte malinovým rozvarem nebo hladkým džemem bez zrníček a přiložte na ně připravenou dekoraci z cukrové hmoty a dozdobte posypkami Sweetapolita.