Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také v online Cukrfree programu, který sestavila autorka kuchařských bestsellerů Janina Černá.
INGREDIENCE
Na 2 porce: 1 menší muškátová nebo máslová dýně (cca 300 g) ½ lžičky perníkového koření ½ lžičky skořice špetka nerafinované mořské soli 1 žloutek 1 másla ¼ hrnku tučné smetany (nebo kokosového mléka)
K servírování 150 ml domácí zakysané smetany nasekané mandle nebo vlašské ořechy
|
POSTUP
Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 35-40 min, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni vyndáme z trouby, oloupeme a vložíme do hrnce. Pomocí vidličky rozmačkáme, přidáme perníkové koření, skořici, špetku soli a promícháme. Poté přidáme žloutek a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřívat. Přidáme tučnou smetanu, promícháme a další 2 minuty společné prohříváme. Na závěr přidáme lžíci másla a necháme ji v kaši rozehřát. Poté opět promícháme. Hotovou kaši vložíme do misky, přidáme zakysanou smetanu, ořechy a podáváme.
Tip ke sladkým snídaním: Pokud je na vás chuť pečené dýně nebo pečené batáty příliš sladká a máte brzo hlad, případně vás po nich honí mlsná, dejte si sladké snídaně spíše jako dezert. Rozdělte je například na třetiny a dejte si jí jako sladkou tečku po vaječné slané snídani, nebo jako dezert po obědě.
Pokud vás recept zaujal a chtěli byste také zkusit život bez cukru, podívejte se na webové stránky programu. Není nic jednoduššího, než se zaregistrovat a začít.