Cuketa je ideální zeleninou, a to zejména v ketonové dietě. Je zdraví prospěšná nejen díky řadě vitamínů, ale zásadně pomáhá k očistě organismu od nezdravých toxinů. Cuketa je přínosem v dermatologii a pro své antistresové účinky pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. A na jaký způsob tento antistresový zázrak připravit?
Jak vybrat tu nejlepší a nejchutnější cuketu?
Cukety mají mnoho odrůd. Nejznámější a pro zdraví prospěšné jsou žluté a zelené. Rozdíl mezi těmito dvěma druhy je pouze v obsahu sacharidů. Zelené jich obsahují mnohem méně než žluté, a proto jsou při hubnutí vhodnější variantou. Světle zelené cukety mají výraznější chuť a jsou bohatší na vitamíny a minerály. Cuketa je zelenina, kterou skvěle zkombinujete například i s KetoMix dietou, o které jsme na našem webu už psali.
Věděli jste, že…
- cuketa je jedna z nejméně kalorických potravin, protože obsahuje zhruba 90 % vody, čím je starší, tím bývá tužší a vyschlejší
- slupky by se neměly vyhazovat, právě v nich se nachází největší množství vitamínů a minerálních látek, jako je například draslík, vitamín E, vitamíny ze skupiny B a dále také vápník, hořčík, železo a mnoho dalších
- dokáže působit i na psychiku člověka, v těle totiž snižuje přebytek stresu
- čerstvá šťáva z prolisované cukety může fungovat jako skvělý přírodní pomocník při kožních problémech jako jsou lupénka, různé druhy ekzémů, kopřivka či akné
- cuketa se doporučuje k pravidelné konzumaci lidem, kteří trpí Crohnovou chorobou, protože má skvělé účinky na správnou funkci trávicího traktu
Cuketa je také výbornou náhradou například za těstoviny. Můžete z ní vytvořit cuketovou pomazánku, cuketový koláč, lasagne, musaku, polévku či lívanečky. Výborně chutná i grilovaná ke všem druhům salátů.
Zajímá vás, jak zařadit cuketu do jídelníčku při dietě? Jak uvařit skvělé a zdravé cuketové jídlo, které bude plné kvalitního proteinu? Nechte se inspirovat našimi recepty.
ITALSKÁ CUKETOVÁ POLÉVKA
Cuketová polévka je vitamínová bomba a vařit tuhle skvělou polévku jen pro sebe, by byla velká škoda. Uvařte jí celé vaší rodině, určitě si na ni všichni smlsnou. A vy, až bude hotová, si do svého talíře přidejte třeba porci KetoMix zeleninové polévky. Získáte tak plnohodnotné proteinové jídlo.
Co budete potřebovat
- lžíci panenského olivového oleje
- 1 lžíci nadrobno nasekaného česneku
- hrst nasekaných bazalkových lístků
- mořskou sůl
- mletý pepř
- 1 kg cuket (nejlépe středně velkých), rozkrájených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
- 750 ml vody nebo zeleninový vývar
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
Jak postupovat
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový́ olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut. Až cuketa lehce zezlátne a změkne, zalijte ji vývarem nebo vodou a vařte 8 minut. Potom sejměte z plotýnky a tři čtvrtiny polévky rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Poté vmíchejte petrželku. Opepřete a osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem.
CUKETOVÉ BRAMBORÁKY
Milujete bramboráky a je vám líto, že si je nemůžete dát? Skvělou alternativou jsou takzvané cukeťáky. Chutnají skoro stejně, jako klasické bramboráky. Nemají však téměř žádné sacharidy. A když budete chtít, náš recept si můžete zpestřit i houbami.
Co budete potřebovat na jednu porci
- 1 odměrku KetoMix omelety
- ½ menší cukety
- 1 bílek
- stroužek česneku
- sůl, pepř, majoránka
Jak postupovat
Omytou cuketu nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a dejte do misky. Přidejte porci KetoMix omelety, utřený česnek a bílek. Osolte, opepřete a přidejte v dlaních protřenou majoránku. Tou rozhodně nešetřete. Vše smíchejte dohromady. Těsto smažte na malém množství oleje nebo pečte v troubě na pečicím papíru 20 minut na 180 stupňů.
CUKETOVÝ PERNÍKOVÝ KOLÁČ
Máte rádi cuketové koláče? Ani při dietě se jich nemusíte vzdávat. Cukr nahradíte čekankovým sirupem, přípravou koláče se zabavíte zhruba na 30 minut a skvělý moučník k odpolední kávě bude na světě.
Co budete potřebovat
- ½ balení KetoMix proteinových perníčků
- ½ hrnku vody
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 3 lžíce čekankového sirupu
- vlašské ořechy
Jak postupovat
Cuketu omyjte, najemno nastrouhejte a vymačkejte z jí přebytečnou vodu. Do mísy nasypte polovinu pytlíku KetoMix proteinových perníčků. Zřeďte cca ½ hrnkem vlažné vody. Přidejte čekankový sirup, cuketu a nadrcené vlašské ořechy. Těsto by mělo mít konzistenci kaše, pokud nemá, přidejte trochu vody. Vše důkladně promíchejte a dejte na středně velký vymazaný a proteinovými perníčky vysypaný plech. Pečte zhruba 25 minut na 180 stupňů. Až koláč vychladne, rozkrájejte ho a můžete s pochutnat bez zbytečných výčitek