Jako beránek … tedy krotká jako tento mírumilovný tvor, bude vaše rodina, překvapená z vašeho super menu. Připravte si s pomocí našich receptů zdravější varianty klasických velikonočních pokrmů.
Kedlubnové ravioly plněné tvarohem s medvědím česnekem, bílkový kaviár a sušený žloutek
Budete potřebovat:
• 1 kedlubna
• 1 měkký tvaroh
• hrst medvědího česneku
• 2 vejce
• olivový olej
• sůl a pepř
• bylinky
Postup:
Do misky si připravte sůl, do které udělejte dva důlky, do nich vložte žloutky, zasypte je solí a nechte v lednici 24 hodin. Poté je vyjměte, opláchněte a vložte je na 24 hodin do sušičky na 55 stupňů. Kedlubnu nakrájejte na tenké plátky a vykrojte je kulatým vykrajovátkem. Tvaroh smíchejte s nasekaným medvědím česnekem, dochuťte solí a pepřem. Směs nandejte doprostřed kedlubny a vytvořte raviolu. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky, bílek poté rozmíchejte, abyste narušili jeho strukturu, a naplňte jím plastovou dávkovací lahev. Bílek pak nakapejte do teplého olivového oleje (nesmí být vařící, aby se bílek neusmažil, ale pouze uvařil). Po vyjmutí ho nechte zchladnout. Naplněné ravioly poklaďte na talíř, přidejte bílkový kaviár, na ozdobu nastrouhejte sušený žloutek a přidejte čerstvé bylinky
Krém z medvědího česneku se zastřeným vejcem
Budete potřebovat:
• 200 g medvědího česneku
• 400 ml smetany
• 400 ml mléka
• sůl, pepř a ocet
• 1 vejce
Postup:
Smetanu a mléko přiveďte k varu, osolte a opepřete, vložte medvědí česnek, krátce povařte a nakonec rozmixujte do hladka. Zastřené vejce připravte vložením vejce do vařící vody se solí a octem. Nechte zatáhnout bílek a vyjměte. Servírovat můžete s nasekaným čerstvým medvědím česnekem.
Jehněčí kotletky se špenátem s medvědím česnekem a rozmarýnovou omáčkou
Budete potřebovat:
• jehněčí kotletky
• petržel
• 2 plátky toustového chleba
• 2 ks povařených brambor
• 150 g mouky
• 1 vejce
• 30 g parmezánu
• špenát
• medvědí česnek
• demi-glace
• rozmarýn
• máslo
• červené mini cibulky
• 1 šalotka
• sůl, pepř, olej
Postup:
Jehněčí kotletky očistěte, osolte, opepřete a opečte ze všech stran. Poté je dejte na 4 minuty do předehřáté trouby na 180 stupňů. Do nastrouhaných vařených brambor přidejte mouku, vejce, parmezán a sůl. Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vykrájejte noky. Vařte je v osolené vroucí vodě. Poté si na jemno nakrájejte šalotku, zpěňte ji na másle, přidejte špenát, medvědí česnek, sůl a pepř. V demi-glace, s trochou másla na zjemnění chuti, nechte vyvařit rozmarýn. Mini cibulky pomalu opečte na másle. Toustový chléb nechte vyschnout v troubě, vložte ho do mixéru, přidejte petržel a rozmixujte na drobenku. Na talíř dejte medvědí česnek se špenátem, přidejte opečené bramborové noky na másle a doplňte pečenými kotletkami obalenými v petrželové drobence. Na závěr přidejte na talíř mini cibulky a polejte rozmarýnovou omáčkou.
Vymazlený Mazanec
Budete potřebovat:
Varianta 1
• 500 g polohrubé mouky
• 120 g palmového cukru
• 3 žloutky
• 150 g kokosového oleje
• 300 ml mléka
• 50 g sušených brusinek
• 50 g pražených kokosových plátků
• sůl
• citronová kůra
• 1 vejce na potření
• 1 kostka droždí
Varianta 2
• 250 g pohankové a 250 g celozrnné mouky
• 120 g stévie
• 3 žloutky
• 150 g kokosového oleje
• 300 ml mléka
• 50 g sušených brusinek
• 80 g ovesných a pohankových vloček
• sůl
• citronová kůra
• 1 vejce na potření
• 1 kostka droždí
Postup:
Z uvedených surovin vypracujte těsto, které nechte hodinu kynout. Vytvořte si bochánek, který nechte kynout ještě dalších 30 minut. Potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Mazanec vložte do předehřáté trouby a na 210 stupňů ho pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 160 stupňů a dopečte. Jakmile bude špejle, kterou jste píchli do středu, čistá, máte napečeno!
Velikonoční beránek se zázvorem a mrkví
Budete potřebovat:
• 120 g másla
• 4 vejce
• 200 g kokosového cukru
• 1 vanilkový cukr
• 350 g polohrubé mouky
• 1 nastrouhaná mrkev
• 20 g nastrouhaného zázvoru
• 1 prášek do pečiva
• 200 ml kokosového mléka
• trocha šťávy z citronu
Postup:
Tuk, žloutky a cukry utřete do pěny. Postupně přidávejte vlažné kokosové mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zakapejte šťávou z citronu, přidejte zázvor a mrkev. Nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Vymažte formu, vysypte hrubou moukou a pečte v předehřáté troubě půl až třičtvrtě hodiny.