Přinášíme exkluzivní valentýnské menu, které přímo pro nás sestavila sedmnáctiletá Kristína Nemčková. Dívka, jež svůj obrovský talent právě předvádí v soutěži MasterChef. No a jelikož se blíží svátek zamilovaných a vy opět marně pátráte po tom, čím svému protějšku udělat radost, nechte se inspirovat. Svou nehynoucí lásku sice můžete dokázat blyštivými diamanty, luxusními hodinkami, kyticí růží, domácí masáží i vášnivým polibkem. Ne nadarmo se ale říká, že láska prochází žaludkem.
ŘEPOVÝ SALÁT S QUINOA
zdroj: Archiv Kristíny Nemčkové
Postup:
Uvaříme si řepy v červeném víně a osolené vodě do změknutí. Do menší pánve vlijeme dalších 100 ml vína, ocet, med a necháme zredukovat na minimum. Když jsou řepy hotové, vyndáme je z vody, kterou později použijeme. Oloupeme je a očistíme. Jednu řepu si nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v rozvaru, co jsme si připravili.Druhou řepu si rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, medem a pepřem. Ve vodě (kde jsme vařili řepy) si teď uvaříme quinou podle návodu na obalu. Uvařenou promícháme s částí pyré, abychom dosáhli krémové konzistence. Teď už stačí jen vyšlehat smetanu s kozím sýrem, dosolit podle chuti, hezky vše naservírovat a posypat nasekanými oříšky. Salát můžeme podávat teplý i studený.
KACHNÍ PRSA S BATÁTY A VIŠŇOVOU OMÁČKOU
Nejprve si oloupeme batáty, které si nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce s vodou, máslem, solí, skořicí a kořením. Pak spolu vše vaříme do změknutí batát. Mezitím si vezmeme kachní prso (které očistíme) a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme si pozor, abychom zbytečně neřízli do masa. Prso z obou stran osolíme a opepříme, položíme ho kůží dolů na studenou pánev, poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu tymián a ze všech stran důkladně opečeme. Poté přidáme máslo a prso jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty i s trochou vody (ve kterém se nám vařily) rozmixujeme na jemné pyré. Na opečené prso nastrouháme pomerančovou kůru a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 175°C.
Mezitím si připravíme omáčku. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme. Kachní prso po 10 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servírujeme.
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ KOLÁČ S GRAND MARNIER
Předehřejte troubu na 170°C a připravte si formu s rozměrem 20 cm vyloženou pečícím papírem. Rozpusťte si nad vodní lázní tmavou čokoládu, máslo a likér spolu s espresem (dejte pozor, ať se voda nedotýká misky). Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr do pěny – šlehejte cca 5 minut. Přilijte čokoládu ke žloutkové pěně. Pak přisypte mandle a pomerančovou kůru. V čisté míse si vyšlehejte do tuha 4 bílky a jemně přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a pečte přibližně 25-30 minut. Nechte vychladit a pusťte se do jídla!