Zkuste některý náš oblíbený recept z dýní. Jsou zásobárnou vitaminu A, který hraje významnou roli v boji proti infekcím. Tělo tak dostává dostatek obranných látek proti virům i bakteriím, a to je přesně to, co na podzim potřebujeme.
Léčivá dýňová polévka s kari a kokosovou smetanou
→ 1/2 dýně typu hokaido
→ 1/2 červené cibule
→ 1 malé jablko
→ zeleninový vývar (nebo bio bujon), asi 700 ml
→ kokosová smetana
→ kari nebo garam masala
→ semínka a čerstvé bylinky na ozdobu
Na kokosovém oleji osmahněte cibulku, přidejte na kostky nakrájenou dýni a jablko. Osolte a ochuťte kořením a vše nechte chvíli podusit. Poté přilijte vývar a nechte přibližně 15 minut vařit. Uvařenou směs rozmixujte dohladka a zjemněte ji kokosovou smetanou. Pokud je polévka moc hustá, přidejte vývar. Zdobte opraženými semínky a koriandrem nebo petrželkou.
Dýňový hummus s pečeným česnekem
→ 1 menší dýně
→ 400 g cizrny
→ 3 lžíce olivového oleje
→ 2 stroužky česneku (se slupkou)
→ 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
→ 2 lžíce pasty tahini
→ 1 lžička chilli
→ čerstvý koriandr
→ sezamová semínka, salát a rajčata na ozdobu
Cizrnu namočte do vody na 12 hodin, poté ji vařte do změknutí. Troubu předehřejte na 220 °C, na plech si připravte papír na pečení. Dýni nakrájejte na menší kousky a smíchejte je s olivovým olejem. Na plech je dejte společně s česnekem ve slupce. Pečte asi 30 minut – dokud není dýně měkká. Poté ji dejte do mixéru, přidejte oloupaný pečený česnek a vařenou cizrnu, tahini, chilli a šťávu z citronu. Mixujte dohladka. Pokud se vám hummus bude zdát příliš tuhý, přidejte 1–2 lžíce vody. Servírujte pokapané olivovým olejem, posypané sezamovými semínky.
Bramborovo-dýňová kaše s máslem a tymiánem
→ 250 g brambor
→ 250 g dýně hokaido
→ 1–2 palice česneku
→ 2 snítky čerstvého tymiánu
→ mléko
→ máslo
→ sůl
→ oříšky a bylinky na ozdobu
Nejdřív dejte péct mírně seříznuté palice česneku s kouskem másla navrchu, zabalené do alobalu (asi 50 minut při teplotě trouby 220–250 °C). Poté oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dýni hokaido loupat nemusíte, nakrájejte ji i se slupkou. Brambory, dýni a tymián vařte dohromady v osolené vodě do změknutí. Poté slijte, vyjměte větvičky tymiánu, přidejte máslo podle chuti, upečený česnek a vše rozšťouchejte. Podle toho, jak chcete mít kaši hustou, přilévejte teplé mléko a vše vyšlehejte ručním mixérem. Skvěle chutná samotná, ale také jako příloha k masům a zelenině.