Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty, aby váš jídelníček časem neztratil na barevnosti a nápaditosti. Ve spolupráci s My Chef Kitchen, službou, která nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, jenž vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru, vám přinášíme celkem tři inspirace, jak v kuchyni zabodovat. Každý z receptů pak reprezentuje jeden z jimi nabízených programů.
PALEO
Vepřové medailonky z panenky s pikantní omáčkou s restovanou kapií, květákové pyré a chřest
Co budete potřebovat
- 200 g vepřové panenky
- Kapie
- Chilli paprička
- 200 g květáku
- 50 g ghee
- Olivový olej
- 2 kusy zeleného chřestu
- Šťáva ze dvou limetek
- Hrst hladkolisté petržele
- Hrst máty
- Hrst bazalky
- Hrst koriandru
- Sůl
- Pepř
Jak postupovat
Vepřovou panenku nakrájíte na dva centimetry silné plátky, osolíte a opepříte. Opečete na olivovém oleji na pánvi ze všech stran vždy přibližně dvě minuty. V osolené vodě uvaříte květák do měkka a poté ho vložíte do food procesoru, přidáte ghee, sůl, pepř a rozmixujete do hladké konzistence.
Kapii grilujete ze všech stran tak, aby slupka zhnědla. Vložíte ji do igelitového sáčku, necháte zapařit. Po třech minutách vyndáte a snadno odstraníte slupku, poté semínka a nakrájíte kapii na drobné kousky. Ty přijdou do My Chef pikantní omáčky, kterou si připravíte z nasekaných bylinek, chilli papričky, šťávy z limetek, dvou lžic olivového oleje, sole a pepře. Vše důkladně promícháte.
Chřest vložíte do osolené vroucí vody maximálně na tři minuty. Následně ho vyndáte a ihned přemístíte do vody s ledem a poté ho rychle ogrilujete. Dobrou chuť.
KETO
Vegetariánský salát
Co budete potřebovat
- Mix listových salátů
- 2 cherry rajčata
- Půlka avokáda
- 200 g halloumi
- 2 křepelčí vejce
- 100 ml domácí majonézy
- Máta
- Bazalka
- Šťáva z citronu
- Sůl
- Pepř
Jak postupovat
Salát opláchnete, přidáte k němu nakrájené cherry rajčata, avokádo a křepelčí vajíčka. Na pánvi ogrilujete halloumi. Do majonézy přidáte nasekané bylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujete. Zálivku vmícháte do salátu. Dobrou chuť.
HEALTHY BALANCE
Filet z tresky pošírovaný v mléce se zelím a čočkou
Co budete potřebovat
- 200 g tresky
- 200 ml mléka
- 300 g nakrájeného zelí
- 100 ml rajčatové omáčky
- 150 ml crème fraîche
- Špetka sušené kajenské papričky
- 100 g čočky beluga
- 50 g mrkev na kostičky
- 50 g celeru
- 1 šalotka na kostičky
- Červená cibule
- 50 g pórku
- 200 ml kuřecího vývaru
- Estragon
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- Bobkový list
Jak postupovat
Na olivovém oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer, restujete dvě až tři minuty. Přidáte čočku, za stálého míchání opečete a po několika minutách přilijete teplý kuřecí vývar. Uvaříte na al dente, osolíte, opepříte, nakonec vmícháte nasekaný čerstvý estragon.
Rozehřejete olivový olej na pánvi a přidáte na nudličky nakrájené zelí. Restujete dokavaď se nevypaří voda a přidáme rajčatovou omáčku. Zelí necháte na mírném žáru změknout. Poté vmícháte crème fraîche, kajenskou papričku, sůl a pepř a přiklopené vaříte přibližně další hodinu.
Do mléka přidáte bobkový list, sůl, pepř a červenou cibuli překrojenou na půl. Přivedete k varu, stáhnete žár a vložíte filet z tresky přibližně na 5 minut. Tresku po vyjmutí jemně osolíte a můžete servírovat. Dobrou chuť.