Jahodová polévka s tvarohem, jahody se sýrem stracciatella nebo ledové jahodové sorbety. Vychutnejte si vaši jahodovou úrodu s novými netradičními recepty, slibujeme, že vás po obědě neuspí jako klasické kynuté jahodové knedlíky.
Jahodový salát se sýrem stracciatella
1586 kcal | 292 Kč | 4 porce |
Salát
→ 300 g sýru stracciatella
→ mix salátových listů
→ jahody
→ sůl, pepř, extra panenský olivový na dochucení
→ hrst pražených plátků mandlí
Na talíř položte stracciatellu, lístky salátu klaďte do roviny za sebou a proložte je nakrájenými jahodami. Posypte plátky pražených mandlí a zalijte dresinkem.
Dresink
→ 50 ml olivového oleje
→ 20 g dijonské hořčice
→ 20 g medu
→ 30 ml cherry octu
→ sůl, pepř
Všechny suroviny smíchejte v míse až na olivový olej, ten zašlehávejte až do hustého dresinku, dochuťte solí a pepřem.
Makronky s jahodovým krémem
3773 kcal | 131 Kč | 4 porce |
→ 120 g jemně mletých mandlí
→ 150 g moučkového cukru
→ 90 g bílku
→ 50 g krupicového cukru
→ červené potravinářské barvivo
Namleté mandle smíchejte s moučkovým cukrem, rozmixujte v mixéru a pak přesejte přes cedník. Výsledek by měl připomínat hladkou mouku, což přispěje k tomu, že budou makronky hladké. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do měkké pěny, přidejte barvu a vyšlehejte pevný sníh. Směs mandlí a cukru přisypte do sněhu a stěrkou míchejte, dokud těsto není hladké, řídké, ale stále pevné. Roztékat se musí jen pomalu, pokud ho přemícháte a bude příliš tekuté, na plechu se rozteče a makronky budou placaté. Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte ho na plechy s pečicím papírem – dělejte kolečka o průměru 4,5 cm. Makronky nechte důkladně zaschnout – při doteku se nesmějí lepit. Zasychání muže trvat různě̌ dlouho (30–60 minut), podle vlhkosti prostředí. Předehřejte troubu na 150 °C. Pečte 10–12 minut.
Krém
→ 250 g másla
→ 100 g moučkového cukru
→ 200 ml šumivého vína
Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého krému a pak postupně̌ zašlehávejte sekt pokojové teploty. Na kvalitě vína určitě nešetřete, sektu v krému není málo a dodává mu nejen lehkost, ale i chuť. Makronky rozložte na pracovní plochu, na spodní stranu poloviny z nich nastříkejte do středu krém a přiklopte zbylými makronkami. Opatrně stlačte tak, aby se krém dostal až ke krajům. Dejte pozor, abyste křehkou makronku nerozmáčkli!
Košíčky s citronovým krémem a jahodami
4695 kcal | 133 Kč | 4 porce |
Těsto
→ 150 g másla
→ 90 g cukru
→ 2 žloutky
→ 255 g hladké mouky
→ špetka soli
Náplň
→ 5 vajec
→ ¾ hrnku cukru
→ 300 ml smetany 31%
→ 2 lžičky citronové kůry
→ 1/2 hrnku citronové šťávy
Všechny ingredience na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Máslo s cukrem utřete do bílé pěny a poté zašlehávejte žloutek po žloutku. Vždy počkejte, až se žloutek rozšlehá s máslem. Pak ručně přimíchejte mouku a sůl a vypracujte hladké těsto, které dejte na 20 minut odpočinout. Mezitím si vypracujte náplň. Z omytých citronů oškrábejte kůru – pouze žlutou část, protože bílá už je velmi hořká a dezert by zkazila. Z oškrábaných citronů vymačkejte šťávu. Poté dejte všechny připravené ingredience na náplň do misky a dobře smíchejte. Odleželé těsto vyválejte a v mističkách dejte na deset minut předpéct do trouby. Nezapomeňte těsto propíchat vidličkou a zatížit hráškem/fazolemi. Když je těsto předpečené, vyjměte zátěž a vlijte citronovou náplň. Poté pečte dalších 35 minut na 180 stupňů. Koláč je hotový ve chvíli, kdy se nebude hýbat prostředek. Po vychladnutí ozdobte jahodami.
Jahodový sorbet
722 kcal | 159 Kč | 4 porce |
→ 1 kg jahod
→ 120 g glukózového sirupu
→ cukr podle chuti
→ 1 dl sektu
→ šťáva z jednoho citronu
Jahody povařte s trochou vody s cukrem, poté směs rozmixujte a vmíchejte glukózový sirup, sekt a šťávu z citronu. Směs zamražte, po vyndání ji nechte trochu povolit a vymixujte ji (měla by být napůl zmrzlá), pak naplňte formy na nanuky, vložte dřívka a opět nechte zmrazit.
Chia puding s mascarpone a jahodami
1888 kcal | 198 Kč | 4 porce |
Rozvar
→ 100 g chia semínek
→ 2 snítky máty
→ 50 g kokosového cukru
→ 150 ml vody
→ 1 limetka (kůra a šťáva)
Mascarpone krém
→ 250 g mascarpone
→ 50 ml smetany
→ 40 g moučkového cukru
→ 300 g jahod na ozdobu
Chia semínka zalijte rozvarem z vody, limetkové šťávy, máty a kokosového cukru. Nechte je vstřebat vodu a dejte dospod skleničky. Mascarpone vyšlehejte se smetanou, cukrem a limetkovou kůrou. Poté krém pomocí cukrářského pytlíku nastříkejte na chia puding a ozdobte nakrájenými jahodami.
Jahodová polévka s tvarohem
413 kcal | 89 Kč | 4 porce |
→ 1/4 kg jahod
→ 3 lžíce vody
→ 3 lžíce javorového sirupu
→ 2 lžíce bílého vína
→ 1 lžička citronové šťávy
→ 3 kapky vanilkového extraktu
→ 1 lžíce bílého tvarohu
→ celé jahody na ozdobu
→ lístky máty
Jahody nakrájejte a na 3 minuty dejte vařit s vodou, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Poté přidejte víno a nechte ještě chvilku přejít varem. Studenou směs rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte citronovou šťávu a servírujte na talíř. Pochoutku ozdobte celými jahodami, tvarohem a mátou.