Pro tuto jarní bylinu si do přírodní lékárny odjakživa chodí i medvědi, sem sahá také původ jejího názvu. Obsahuje vitaminy, minerální látky, velké množství jódu a po zimě pročistí celé tělo. Pozvěte si lesní česnek a další jarní byliny do kuchyně…
Jarní kuřátko, baby špenát, kopřivová nádivka
397 Kč | 7858 kcal | 4 porce |
Ingredience
→ 2 baby kuřátka
→ 1 cibule
→ 4 stroužky česneku
→ čerstvý citronový tymián
→ 150 g másla
→ kuřecí vývar na podlití
→ sůl a pepř
Postup
Kuřátka osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Máslo rozdělte na 4 díly a použijte ho na každé z kuřátek: čtvrtinu vložte pod kůži na prsa, tu druhou použijte zvenku. Cibuli rozkrájejte na měsíčky a do každého kuřátka jeden vložte. Kromě cibule dovnitř dejte po dvou stroužcích oloupaného a rozbitého česneku a snítku tymiánu. Kuřátka vložte do pekáče prsy nahoru a podlijte vývarem. Zakryjte pekáč alobalem a pečte na 190 °C 40 minut. Poté pekáč odkryjte a pečte dalších 30 minut nebo dokud kůže nebude křupavá. V případě potřeby podlijte dalším vývarem.
Ingredience na nádivku
→ 1 veka
→ 200 ml mléka
→ 1 cibule
→ 2 stroužky česneku
→ 400 g slaniny
→ 6 vajec
→ 50 g rozpuštěného másla a trochu na vymazání formy
→ špetka muškátového oříšku
→ 2 hrsti sekaných kopřiv
→ hrst plátkových mandlí
→ sůl na dochucení
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Veku nakrájejte na kostičky, vysušte v troubě a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, mlékem, kopřivami, solí a muškátovým oříškem (můžete přidat i medvědí česnek).
Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte s nakrájenou cibulkou a česnekem. Vše pak přidejte k ostatním surovinám. V jiné míse ušlehejte bílky a sníh lehce vmíchejte do směsi.
Formu důkladně vymažte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte ho mandlemi. Pečte tak půl hodiny, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.
Ingredience na Baby špenát
→ 250 g baby špenátu
→ 2 šalotky
→ 1 stroužek česneku
→1 lžíce másla
Postup
Špenát propláchněte a nechte vysušit. Na pánvi zlehka opečte nakrájenou šalotku s česnekem, přidejte špenát, krátce provařte, osolte a opepřete.
Salát z čekanky s výhonky ředkviček, ančovičkami, polníčkem a avokádem
Ingredience
176 Kč | 1160 kcal | 4 porce |
→ 125 g polníčku
→ 6 ředkviček
→ 2 bílé čekanky a dvě červené
→ avokádo
→ 20 ančoviček
→ olivový olej
→ ředkvičkové výhonky
→ řeřicha
→ citronová šťáva
→ sůl, pepř
Postup
Čekanku očistěte a rozdělte na jednotlivé lístky, avokádo oloupejte a nakrájejte na měsíčky, ředkvičky nakrájejte na plátky. Veškeré suroviny smíchejte dohromady a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a citronovou šťávou.
Rizoto z bulguru, medvědího česneku a sušených hub
119 Kč | 2477 kcal | 4 porce |
Ingredience
→ hrst libovolných sušených hub (my máme rádi stročky)
→ 3 šalotky
→ 2 lžíce olivového oleje
→ 500 ml zeleninového vývaru
→ 200 g bulguru v suchém stavu
→ 50 ml bílého vína
→ hrst medvědího česneku
→ 50 g másla
→ 3 lžíce nastrouhaného parmezánu
→ sůl, pepř
Postup
Houby namočte na 5–10 minut do teplé vody. Šalotku nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a nakrájenou šalotku na něm na středním plameni orestujte do sklovata. Přidejte bulgur, krátce ho orestujte a za stálého míchání zalijte bílým vínem. Když víno vyprchá, přidejte vývar a namočené houby. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Poté přidejte máslo, parmezán, nasekaný medvědí česnek, vše pořádně promíchejte, až získáte krémovou konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.
Krém z medvědího česneku
Ingredience
122 Kč | 2401 kcal | 4 porce |
→ 100 g čerstvého medvědího česneku
→ 500 ml zeleninového vývaru
→ 100 ml suchého bílého vína
→ 80 g šalotky
→ 50 g másla
→ 500 ml smetany
→ muškátový oříšek
→ sůl, pepř
Postup
V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou šalotku a za častého míchání ji nechte zesklovatět. Přilijte bílé víno, nechte ho zcela odvařit a přidejte vývar, který opět nechte přejít varem. Do něj vložte medvědí česnek, smetanu, muškátový oříšek a sůl a polévku ještě asi minutu vařte. Horkou ji rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto. Jako vložku do polévky si můžete udělat máslové krutony s česnekem – toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte ho na kostičky o velikosti 1 × 1 cm, upražte je v troubě při 160–180 °C dozlatova. Mezitím na rozpuštěném másle orestujte prolisovaný nebo najemno sekaný česnek bez klíčků, přidejte opražené krutony a promíchejte, dokud se máslo nevsákne. Dobrou chuť.