Že se letos Velikonoce asi ani vzdáleně nebudou podobat těm minulým, je už jasné. Občas ale změna nemusí být špatná. Alespoň v kuchyni. Pojměte tedy tyto svátky netradičně i u jídelního stolu a vyzkoušejte potěšit své blízké originálním velikonočním dortem podle oblíbené blogerky Romany Böhmové z Na skok v kuchyni.
„Velikonoce jsou za dveřmi a vy si letos můžete netradičně připravit velikonoční dort. Já osobně na Velikonoce vždy peču mazanec a děláme si k tomu míchanici, která je v naší rodině již tradicí. Pokud ale chce vaše známé potěšit trochu jinak, tento dort bude určitě vhodným kandidátem na uspokojení chuťových buněk,” říká o receptu sama autorka. Pokud tedy toužíte letos velikonoční tabuli trošku ozvláštnit, pusťte se do pečení.
Co budete potřebovat?
Korpus:
- 270 g hladké mouky
- 60 gramů kvalitního kakaa
- 8 g prášku do pečiva
- 11 g jedlé sody
- 75 g másla
- 350 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 220 ml mléka
- 150 ml silné kávy
Hnízdo:
- 25 g tenkých rýžových nudlí
- 60 g hořké čokolády
Krém:
- 250 g mascarpone
- 500 g tučného tvarohu
- 250 g smetany ke šlehání
- 3 – 4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce najemno nastrouhané citrónové kůry
Na dokončení:
- 3 lžíce džemu (např. malinového)
- 1 lžíce Grand Marnier
- hrst nasekaných pistácií
- velikonoční vajíčka
Jak postupovat?
1. Tvarohy na krém si dáte na plátno a necháte překapat.
2. Hořkou čokoládu si rozpustíte a nalámete do ní rýžové nudle (zhruba 5 – 7 cm dlouhé kousky). Hezky v čokoládě nudle obalíte. Do misky si dáte potravinovou fólii a dáte do ní nudle do tvaru hnízda. Hnízdo necháte v lednici vychladnout.
3. Troubu si předehřejete na 170 stupňů. Připravíte si 2 dortové formy o velikosti 17 cm a dno i boky vyložíte pečicím papírem. Pečicí papír potřete z obou stran lehce máslem.
4. V rendlíku si rozehřejete máslo a necháte ho vychladnout.
5. Do misky si prosejete mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháte.
6. Do suché směsi postupně přidáváte cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháte.
7. Těsto si rozdělíte do 2 dortových forem a pečete 30 – 35 minut.
8. Korpusy necháte vychladnout. Poté je vyklopíte a opatrně odstraníte pečicí papír.
9. Každý korpus proříznete vodorovně na dva stejné díly (pokud se vám nahoře při pečení vyboulil, tak ho můžete trochu seříznout a tím ho zarovnat).
10. V misce si smícháte džem s Grand Marnier a každý korpus s ním z jedné strany natřete.
11. Nahoru si necháte korpus, který má hezky rovnou plochu.
12. Do mísy si dáte překapané tvarohy, mascarpone, smetanu, cukr a citrónovou kůru. Vše necháte vyšlehat v robotu do tuhého krému.
13. Korpusy promažete krémem (zhruba ⅓ si necháte na dokončení dortu) a postupně z nich vytvoříte dort, který ještě shora promažete krémem tak, aby vám ale korpusy občas prosvítaly.
14. Hotový dort posypete nasekanými pistáciemi, ozdobíte čokoládovým hnízdem a vysypete velikonočními vajíčky. Hnízdo není určené k jídlu, slouží pouze jako dekorace.
Pokud Vás recept zaujal, k dalším kulinářským experimentům se můžete inspirovat zde: