Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová, která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?
Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny✶ 1, 3, 7,8
Suroviny
400 g sušenek typu digestive
150 g másla
500 g měkkého tvarohu
200 ml zakysané smetany
5 žloutků
150 g moučkového cukru
+ na posypání
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce citronové šťávy
✶Náhrada
bezlepkové / bezlaktózové sušenky
bezlaktózové máslo / kokosový olej
bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta
bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana
60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody
kokosový cukr / třtinový moučkový cukr
s
S1 lžíce citronové šťávyff
JAK NA TO
1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.
2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.
3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.
4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.
5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.
6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.
7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.