Není na škodu se v době, kdy se zdražuje pečivo, naučit upéct voňavý bochník. O kvásek můžete požádat v jakékoli řemeslné pekárně, kde ho mívají běžně k dispozici. Hodně štěstí!
Domácí chleba s žitným kváskem a kmínem
→ 30 g žitného kvásku z lednice
→ 500 g mouky pšeničné chlebové
→ 350–370 g vody s kefírem (půl napůl)
→ 9 g soli
→ 1 lžička melasy nebo medu
→ 1 lžička kmínu
→ ošatka na 3/4kilový chléb
Do mísy dejte kvásek, melasu a skoro všechnu tekutinu (30 ml nechte na dotažení hustoty). Melasa slouží k nastartování kvasinek. Přisypte mouku smíchanou se solí a kmínem. Vše promíchejte, dokud se směs nespojí. Nesmí zbýt žádná suchá místa (těsto je středně tuhé, kynutím zřídne). Mísu přikryjte víkem a nechte přibližně 9–12 hodin kynout při pokojové teplotě kolem 20–21 °C. Poté těsto zkontrolujte, mělo by zvětšit svůj objem asi o dvě třetiny a být plné bublin. Pokud ne, nechte kynout delší čas. Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Nyní ho dlaněmi rozprostřete do obdélníku a jednoduše stočte. Připravte si předem ošatku a tu řádně vysypejte moukou. Vršek těsta poprašte jemně pšeničnou chlebovou moukou. Ošatku umístěte do plastového boxu a nechte kynout v teple přibližně 2–2,5 hodiny. Vždy pozorujte těsto, všechny doby jsou pouze orientační. Před vložením do trouby můžete těsto naříznout. Pečte v troubě nebo v remosce asi 45 minut.