Potravinové alergie a intolerance trápí nejednoho z nás. I proto se Jana Pechmanová pustila do výběru 80 klasických i moderních receptů na vydatné snídaně, obědy, večeře i návykové sladké tečky a upravila je tak, aby si mohli pochutnat i ti, kteří se musí stravovat s omezeními. U každého receptu jsou totiž uvedeny alergeny a možnost, jak je plnohodnotně nahradit. Pokud jste tedy dostali náladu zapnout sporák a nějakou z perfektně vyladěných chutí otestovat, vyzkoušejte třeba zázvorové kuře s červenou rýží. To se pro nás totiž stalo jedním ze skvostů nové kuchařky Jím-Nejím, která je v prodeji od minulého týdne.
Doba přípravy: 10 MINUT + 30 minut marinování
Doba vaření: 15 MINUT
Počet porcí: 2
Alergeny✶ 1, 4, 6
SUROVINY ✶náhrada
- 2 kuřecí prsní nebo stehenní řízky
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3cm kousek čerstvého zázvoru
- 200 g červené rýže
- 1 lžíce rybí omáčky amino klasik omáčka
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sirupu ze stévie
- 100 ml vody
- 4 lžíce sójové omáčky omáčka sójová omáčka bez lepku / amino klasik
- 1 avokádo (ready to eat)
JAK NA TO
1. Maso nakrájíme na menší kousky, promícháme s olejem a nastrouhaným zázvorem a necháme v lednici alespoň 30 minut odležet.
2. Rýži uvaříme v rýžovaru nebo v hrnci do změknutí.
3. Smícháme rybí omáčku, rýžový ocet, stévii a vodu.
4. Na předehřáté pánvi orestujeme maso do zezlátnutí, zalijeme připravenou směsí a dusíme do vyvaření vody. Na poslední minutu přidáme sójovou omáčku.
5. Podáváme s rýží a čerstvým avokádem.