Jednoho odpoledne roku 1845 usedla britská královna Viktorie s pruskou královnou Alžbětou ke stolu v salonku, kde se podával čaj. „Na německý způsob,“ zapsala si Viktorie k této události do deníku. To znamená čajové posezení se širokou nabídkou dortů a zákusků. Přijměte tento aristokratický zvyk za svůj a zpříjemněte si podzimní odpoledne kvalitním čajem s něčím dobrým k zakousnutí. Ze svátečního porcelánu bude chutnat přímo královsky!
Kynuté koláče s drobenkou
→ 300 g hladké mouky
→ 200 g polohrubé mouky
→ 80 g krupicového cukru
→ 100 g másla
→ 3 žloutky
→ 200 ml mléka
→ 40 g čerstvého droždí
→ 1 vejce na potření
NÁPLŇ
→ 250 g měkkého tvarohu
→ 50 g moučkového cukru
→ 1 vejce z volného chovu
→ 1 vanilkový cukr
→ 1 lžíce pudingového prášku
→ rozinky podle chuti
DROBENKA
→ 40 g polohrubé mouky
→ 40 g másla
→ 30 g moučkového cukru
Mírně ohřejte 50 ml mléka, nalijte ho do mísy, rozdrobte do něj droždí a přidejte lžíci cukru. Po promíchání posypte lžící mouky a přikryjte utěrkou. Mísu položte do tepla a nechte vzejít kvá#sek (asi 30 minut). Předehřejte troubu na 180 °C. Do velké mísy poté prosejte mouku, přidejte cukr a sůl, vmíchejte žloutky, kvásek a zbytek mléka. Na závěr zapracujte máslo a těsto přikryté utěrkou nechte na teplém místě kynout. Až zdvojnásobí objem, vyndejte ho na pomoučený vál a vyválejte na zhruba centimetr vysoký plát. Nemáte-li vykrajovátka, použijte na vykrajování koleček na koláčky skleničku. Koláčky rozložte na plech s pečicím papírem, do jejich středů prstem vmáčkněte důlek a lžící do něj vkládejte náplň, kterou jste vyšlehali v misce. Okraje můžete rukama přimáčknout ke středu. Ingredience na drobenku smíchejte, až se spojí a vytvoří drolící se hmotu. Koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte drobenkou. Pečte asi 15 minut.
Citronovo-makový chlebíček
→ 190 g hladké mouky
→ 190 g změklého másla
→ 160 g třtinového cukru
→ 3 vejce z volného chovu
→ 4 lžíce mletého máku
→ 80 g smetanového jogurtu
→ 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
→ 2 lžíce nastrouhané kůry z chemicky neošetřených citronů
→ špetka soli
POLEVA
→ 100 g moučkového cukru
→ 2 lžíce citronové šťávy
Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Do větší mísy prosijte mouku a prášek do pečiva, promíchejte se špetkou soli, mákem a citronovou kůrou. V jiné misce utřete změklé máslo s třtinovým cukrem. Postupně přidávejte vejce, dokud nebude hmota hladce rozmixovaná. Potom přisypávejte směs z druhé mísy a dále mixujte. Na závěr přidejte jogurt. Těsto vlijte do formy a v předehřáté troubě pečte zhruba 60 minut. Po vyndání z trouby nechte chlebíček zchladit asi 15 minut a zatím připravte polevu. Moučkový cukr a citronovou šťávu smíchejte do hladka a pomalu ji nalijte na chlebíček. Než ztuhne, můžete ji ještě posypat nemletým mákem a ozdobit plátky bio citronu.