Karolina Ponocná Kamberská se proslavila televizní cooking show, aktuálně působí jako nutriční poradkyně. Je přesvědčená, že gurmánství jde velmi dobře dohromady nejen s počítáním kalorií, ale i s udržitelným přístupem k životu.
„Po letech vaření a psaní o jídle jsem zjistila, že se nevejdu do svých oblíbených šatiček ani džínů. To mě naštvalo. Vyzkoušela jsem obvyklou metodu ‚nežrat‘, ale za pár let už nestačila. Tak jsem začala studovat výživu, abych pochopila, jak to celé funguje,“ říká kuchařka a nutriční poradkyně Karolina Ponocná Kamberská. Ta se proslavila televizní cooking show Karolína, domácí kuchařka. Její čtyři kuchařky se staly bestsellery, ale Karolina cítila, že potřebuje o jídle vědět víc. Má blog Radost podle Karolíny a provozuje Nutriční poradnu pro gurmánky, kde hledá s klientkami cestu, jak milovat jídlo a přitom si zachovat zdravé tělo. Je také lektorkou české společnosti STOB – Stop obezitě.
Paprikový tarte tatin
→ 200 g hladké mouky
→ 150 g másla
→ 50 g strouhaného parmazánu
→ špetka soli
→ pár nasekaných lístků čerstvého oregana
→ 1 vejce
→ 2 lžíce studené vody
NÁPLŇ
→ 3 lžíce olivového oleje
→ 2 stroužky česneku
→ 400 g silnostěnných červených paprik
→ sůl a čerstvě mletý pepř
→ 2 lžíce balzamikového octa
→ 2 lžíce třtinového cukru
K PODÁVÁNÍ
→ hobliny parmazánu
→ lístky čerstvého oregana
Mouku dejte do mísy, nožem do ní nasekejte studené máslo, přidejte parmazán, sůl, oregano, vejce, 2 lžíce studené vody a vše rychle zpracujte na kompaktní těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do fólie a uložte v chladničce na 30 minut. Troubu si předehřejte na 180 °C. Papriky očistěte a dužinu pokrájejte na kolečka široká asi 1 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
V pánvi si rozehřejte olivový olej, dejte na něj papriky a po chvíli i česnek a oboje na mírném plameni několik minut opékejte. Když papriky mírně změknou, osolte je, opepřete, přidejte balzamikový ocet, třtinový cukr a nechte ještě asi tři minuty karamelizovat za občasného jemného promíchání.
Do koláčové formy vyklopte obsah pánve i s olejem a papriky s česnekem rovnoměrně rozprostřete po dně. Pak rozválejte na pomoučeném vále odpočinuté těsto na kolo o něco větší, než je forma (můžete ho vyválet i mezi dvěma fóliemi, pokud by se vám trhalo či lepilo). Položte ho na papriky, okraje stočte dovnitř ke dnu formy a těsto na několika místech propíchněte špejlí nebo vidličkou.
Pečte asi půl hodiny, než těsto získá zlatou barvu. Pak na formu položte talíř, který má o něco větší obvod než ona, a opatrně koláč překlopte. (Pozor, může vytéct trocha šťávy, tak ať se neopaříte). Posypte čerstvými lístky oregana a hoblinami parmazánu, podávejte teplé.
Salát z řepy s jablky, zázvorem a sezamem
→ 1 větší červená řepa
→ 2 mrkve
→ asi 3 cm čerstvého zázvoru
→ 3 jablka
→ 2 jarní cibulky
→ 1 lžíce medu
→ 2 lžíce olivového oleje
→ šťáva z 1/2 citronu
→ sůl a čerstvě mletý pepř
→ 3 lžíce sezamových semínek
Syrovou řepu oškrábejte škrabkou na zeleninu a nastrouhejte nahrubo (nebo na velmi tenké plátky, máte-li to tak raději), totéž udělejte s mrkví. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablka i se slupkou omyjte a pokrájejte na kostičky o hraně cca 2 cm. Jarní cibulky očistěte a pokrájejte na kolečka i s natí. Všechno promíchejte v míse.
Připravte si zálivku z medu, oleje, citronové šťávy, soli a pepře – vše prošlehejte v misce metličkou. Tuto zálivku vmíchejte do salátu. Salát dejte do chladničky a nechte tak půl hodiny rozležet. Mezitím si nasucho na pánvi opražte sezamová semínka a nechte je vychladnout. Odležený salát ochutnejte a podle potřeby chuť dolaďte přidáním některé z ingrediencí zálivky. Salát posypte praženými semínky, můžete ozdobit pár lístky polníčku nebo červené řepy a ihned podávejte.
Francouzský tvarohový koláč s mákem
→ 250 g hladké mouky
→ 150 g studeného másla
→ špetka soli
→ 1 vejce
→ 60 g moučkového cukru
→ 1 lžička strouhané citronové kůry
→ 2 lžíce studené vody
→ hladká mouka na vál
NÁPLŇ
→ 500 g tučného jemného tvarohu
→ 30 g mletého máku
→ 3 vejce
→ 140 g krupicového cukru
→ dřeň z podélně rozkrojeného vanilkového lusku
→ šťáva z 1 menšího citronu
Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu nebo nožem a spojte ručně do koule. Zploštěte ji válečkem a rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte na chvíli do chladničky.
Formu s těstem přesuňte do trouby rozpálené na 200 až 220 °C a pečte 8 až 10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).
Smíchejte všechny suroviny na náplň a nalijte na předpečený korpus. Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.