Pavel Berky je slovenský návrhář, který svým kreativním přístupem k vaření zaujal v soutěži Master Chef. Jeho kuchařka nazvaná Berky nezapře módní profesi, na první pohled vás osloví promyšleným vizuálem.
Knihu oceněnou Ministerstvem kultury ČR návrhář před časem doplnil i o vlastní utěrky, zástěry či designovou tužku. „V kuchařce Berky využívám převážně pro všechny volně dostupné suroviny – takže nezáleží na tom, zda žijete ve větším městě, nebo na menší vesnici, ale zaručeně si podle receptů uvaříte,“ říká Pavel. Recepty v knize jsou rozděleny do čtyř ročních období, podle sezonnosti surovin, a jsou doplněny osobními příběhy autora.
Kedlubnová polévka
Doba přípravy: 40 minut, počet porcí: 8, vegetariánské jídlo
Polévka
→ 3 ks větších kedluben
→ 2 ks petržele
→ 1 ks cibule
→ 1 l zeleninového vývaru
→ 120 ml smetany
→ 2 PL olivového oleje
→ 1 ČL kmínu
→ petrželová nať
→ tymián
→ sůl a pepř
V kastrolu rozehřejte olivový olej. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a společně s tymiánem dejte do kastrolu. Restujte přibližně minutu, poté přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a za občasného míchání restujte další minutu. Přilijte vývar, přidejte kmín, sůl, pepř, zamíchejte a nechte polévku vařit až do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu a čerstvou petrželovou nať. Minutu vařte. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes sítko. Nakonec polévku dochuťte přeceděným octovým rozvarem.
TIP: Servírujte ve vydlabané kedlubně.
Octový rozvar
→ 25 ml vinného octa
→ 1 ks bobkového listu
→ 1 stroužek česneku
V malém kastrůlku smíchejte ocet, bobkový list a oloupaný rozmáčknutý česnek. Přiveďte k varu, poté sundejte z plotny a nechte louhovat 5 minut.
Chlebíček s nakládanými ředkvičkami
→ chléb
→ 2–3 ks červených ředkviček
→ domácí majonéza
→ 100 ml vinného octa
→ 2 PL medu
→ máslo
→ bobkový list
→ čerstvé oregano
→ sůl a pepř
Z krajíce chleba vykrojte dva obdélníky a na másle je na pánvi opečte dozlatova. Do rendlíku nalijte vinný ocet, přidejte 50 ml vody, med, bobkový list, sůl a pepř. Zamíchejte a směs přiveďte k varu. Poté rendlík z plotny odstavte a nechte rozvar vystydnout na pokojovou teplotu. Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte je do rozvaru a nechte je v něm marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc. Na opečený chléb dejte vrstvu majonézy a na ni vyskládejte plátky nakládané ředkvičky. Nakonec dozdobte lístky čerstvého oregana.
Domácí lučina
Doba přípravy: 5 minut + 6–24 h odkapávání, počet porcí: 10, vegetariánské jídlo
Nikdy jsem vlastně nepátral po tom, jak by se mohla připravit domácí lučina. Nebo že bych si ji mohl doma vůbec udělat. Automaticky ji vezmu do nákupního košíku a jdu dál. Ale jednou nás s přítelem Matějem napadlo, že by možná bylo fajn si tu lučinu ukuchtit doma. No, žádné velké vaření to není. Stačí smíchat dvě suroviny a máte hotovo. Ale ten pocit, že i lučinu je možné vyrobit v domácích podmínkách, je báječný. Už jenom čerstvé ředkvičky ze zahrádky a den může začít.
→ 500 g bílého jogurtu řeckého typu nebo tučnějšího
→ 125 ml smetany ke šlehání
→ sůl
Jogurt se smetanou řádně smíchejte ve větší misce a osolte dle chuti. Směs dejte do plátýnka a položte ho na sítko. Sítko s plátýnkem umístěte na misku, do které bude syrovátka odkapávat. Okraji plátýnka lučinu zakryjte, aby se do ní nedostaly nečistoty, a nechte bez míchání odkapávat v lednici přibližně 6–24 h. Čím déle lučinu necháte odkapávat, tím bude mít tužší konzistenci. Hotovou lučinu si můžete přendat do sklenice, kde vám v lednici vydrží i týden. Podávejte pak klasicky na vašem oblíbeném pečivu s čerstvou zeleninou nebo bylinkami.
Vajíčkovo-celerová pomazánka
Doba přípravy: 20 minut, počet porcí: 4–6, vegetariánské jídlo
Kdybych si měl vybrat jednu ze všech možných pomazánek, kterou bych odteď jedl každý den, byla by to asi tato vajíčkovo-celerová. Můžu se jí s dovolením „přežrat“, a stejně bude moje nej. Trik je v domácí majonéze, kterou se holt budete muset naučit dělat excelentně. Ale já vám věřím!
Domácí majonéza
→ 100 ml rostlinného oleje
→ 1 ČL kremžské hořčice
→ 1 žloutek
→ 1 ks citronu
→ sůl a pepř
Do mísy dejte 1 žloutek, přidejte hořčici, šťávu z ½ citronu a začněte šlehat. Osolte, opepřete a za stálého šlehání přilévejte olej, dokud vám nevznikne hustá majonéza.
TIP: Tuto základní majonézu si můžete upravit dle chuti. Pro větší kyselost přidejte více citronu, či naopak. Také můžete změnit poměry hořčice, soli a pepře.
Pomazánka
→ 5 ks vajec
→ 100 g celeru bulva
→ domácí majonéza
→ sůl a pepř
Vejce dejte do kastrolu, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit 5 minut, poté hrnec odstavte a nechte vejce ve vodě zcela vychladnout. Vychladnutá vejce oloupejte a rozmixujte. Do mísy si nastrouhejte očištěný celer, přidejte rozmixovaná vejce a majonézu. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
TIP: Na dochucení pomazánky můžete použít také nastrouhaný stroužek česneku.