Nasladko nebo radši naslano? Asi nenajdete člověka, který by lívance nemiloval. Zkuste některý z našich receptů a připravte si dokonalou víkendovou snídani.
Ricotta & borůvky
ingredience (cca 2 porce)
→ 250 g ricotty
→ 2 vejce
→ 70 g jemně mleté mouky
→ 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
→ větší pevné borůvky (asi 2 hrsti)
→ citronová kůra
→ 2 lžíce sypkého sladidla
→ přepuštěné máslo na opékání
na ozdobu
→ borůvky
→ med nebo bio sirup
Bílky oddělte od žloutků, přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh. Ricottu smíchejte se žloutky, lehce oslaďte, přidejte půl lžičky kypřicího prášku, citronovou kůru a mouku. Na závěr vmíchejte sníh z bílků. Těsto bude nadýchané, ale hezky hutné. Kdyby na lžíci drželo až moc a zdálo se příliš tuhé, dořeďte ho ještě lžící smetany.
Před pečením opatrně vmíchejte větší borůvky. Na středně rozpálenou nepřilnavou a tukem vytřenou pánev nanášejte lžící těsto, které opékejte z obou stran dozlatova.
Banánové potěšení
ingredience (cca 2 porce)
→ 1 banán
→ 2 vejce
→ 100 ml mléka
→ 100 g ovesných vloček
→ skořice
→ sůl
na ozdobu
→ banán
→ javorový sirup
Všechny uvedené suroviny rozmixujte na hladké těsto, které opékejte na sucho na pánvi nebo na malém množství přepuštěného másla (kdo chce zdravější variantu, může použít kokosový olej) z obou stran. Je to snadná a rychlá příprava, kterou zvládnete i tehdy, když se ohlásí nečekaná návštěva. Zdobení je na každém podle chuti. Doporučujeme javorový sirup nebo med, ale lívance jsou díky banánu sladké samy o sobě.
Špenátový brunch
ingredience (cca 4 porce)
→ 250 g čerstvého (nebo mraženého) špenátu
→ 50 g pohankové mouky
→ 60 g pšeničné hladké mouky
→ 1/2 lžičky jedlé sody
→ 1 lžička prášku do pečiva
→ 200 g kefíru nebo acidofilního mléka
→ 1 vejce
→ 1/2 lžičky mořské soli
→ 80 g jarní cibulky
→ velká hrst petržele
→ kůra z bio citronu
→ 3 lžíce másla
→ olivový olej na smažení
→ máslo na smažení
Špenát spařte vroucí vodou, nechte okapat, lehce vyždímejte a nakrájejte na menší kousky. Na pánvi si rozpusťte máslo, na něm orestujte jarní cibulku do měkka a odstavte. Připravte si těsto smícháním kefíru, vejce, pohankové mouky, pšeničné mouky, soli, jedlé sody a prášku do pečiva. Přidejte jarní cibulku, 2/3 jemně nasekané petrželky, kůru z citronu, špenát. Lívanečky smažte do zlata z obou stran na střední výkon na pánvi s trochou másla a olivového oleje vhodného na smažení.