Klima se mění, rtuť na teploměru za chvíli nebude mít kam putovat, a proto jsme pro vás připravili několik osvěžujících dezertů. Postarají se, aby vám v tom vedru bylo líp.
1. Ragú z lesního ovoce s jogurtem
→ 100 g jogurtu
→ 50 g chia semínek
→ 100 g lesního ovoce
→ 1 vanilkový cukr
→ jahody
→ červený rybíz
→ ostružiny
→ maliny
→ agávový sirup
Chia semínka nechte nabotnat. Jogurt smíchejte s vanilkovým cukrem a přidejte chia semínka. Poté povařte lesní ovoce a doslaďte ho agávovým sirupem. Do sklenice nejprve nandejte lesní ovoce, na něj jogurt s chia semínky a navrch nakrájené ovoce.
2. Plod pitahaya plněný ovocem
→ 1 pitahaya
→ ostružiny
→ jahody
→ borůvky
→ mango
→ kiwi
Pitahayu rozřízněte na půlku, vydlabejte vnitřek a nakrájejte ho na kousky. Veškeré ovoce pak očistěte, nakrájejte ho na menší kousky a plňte do „mističek“. Skvěle chutná v kombinaci s ovocným sorbetem nebo i kapkou alkoholu.
3. Kokosová panna cotta a maracujové želé
Kokosová panna cotta
→ 200 ml kokosového mléka
→ 200 ml smetany
→ 7,5 g želatiny
→ 60 g moučkového cukru
→ 150 g žloutků
Kokosové mléko, smetanu a cukr svařte dohromady. Přidejte žloutky a na závěr namočenou želatinu. Směs nalijte do sklenice a nechte ztuhnout v chladu.
Maracujové želé
→ 100 g maracujového pyré
→ 50 g cukru moučka
→ 5 g želatiny
→ 50 g vody
Maracujové pyré svařte s vodou a cukrem. Poté přidejte namočenou želatinu. Želé nalijte do skleniček na kokosový základ. Ozdobte praženým kokosem a ovocem.
4. Cheesecake krém v pomeranči
→ 250 g mascarpone
→ 250 g sýru Philadelphia
→ 80 g moučkového cukru
→ pomerančová šťáva a kůra
→ máslové sušenky
→ ovoce na ozdobu
→ čokoláda
Mascarpone, Philadelphii, cukr, pomerančovou šťávu a kůru vyšlehejte na krém a plňte jím vydlabané kůry pomeranče. Ozdobte ovocem, nadrobenými sušenkami a navrch zlehka nastrouhejte čokoládu.
5. Citronový sen se smetanou
→ 300 ml smetany
→ 150 g moučkového cukru
→ 20 g kukuřičného škrobu
→ 100 g másla
→ 3 bio citrony
Smetanu svařte s cukrem a s kukuřičným škrobem, nechte zchladnout a do směsi zašlehejte máslo s citronovou šťávou. Krémem pak plňte vydlabané citrony. Navrch nastrouhejte citronovou kůru.
6. Ledové osvěžení
Zmrzlina
→ 200 ml mléka
→ 200 ml smetany
→ 50 g žloutků
→ 100 moučkového cukru
→ 200 g mascarpone
Svařte mléko, smetanu, cukr a mascarpo#ne, přidejte žloutky a vzniklý krém nech#te napůl zmrznout. Pak vložte do mixéru a vymixujte. Poté nechte zmrazit úplně.
Sorbet
→ 200 g ovocného pyré
→ 50 ml vody
→ 50 g glukózového sirupu
→ 50 g moučkového cukru
Všechny ingredience svařte, nechte napůl zamrazit, rozmixujte v mixéru a nechte zmrazit úplně.