Přípravy asijské kuchyně se v domácích podmínkách občas trochu zbytečně bojíme, děsí nás exotické suroviny i netradiční postupy. Food influencerka Chili Ta má vietnamské kořeny, ale vyrůstala v Česku, a tak se rozhodla vytvořit asijskou kuchařku pro lidi, kteří žijí v mírném podnebí.
Následující recepty pocházejí z její kuchařky Špetka Chili. „Cílem kuchařky není, abyste si uvařili co nejvíc receptů, ale abyste vařili s co největší radostí a lehkostí,“ říká food influencerka Chili Ta. V knize Špetka Chili najdete jednoduchý návod, jak používat koření a ochucovadla, jak zacházet s nudlemi a rýží, a také mnoho neotřelých vegetariánských i veganských receptů, které nejsou jen tofu se zeleninou.
Vývar s restovanými rajčaty a tempehovými karbanátky
Jedna z nejoblíbenějších vietnamských polévek je bún cá – rybí vývar s restovanými rajčaty a kapřími karbanátky. Vyzkoušejte veganskou verzi, která je šťavnatá a vydatná zároveň.
→ 4 velká zralá rajčata
→ 1 šalotka
→ 1 l zeleninového vývaru
→ 6 kostiček kamenného cukru (rock candy), nebo 1 lžíce bílého
→ 2 plátky sušené řasy kombu
→ kus oloupaného zázvoru
→ 3 paličky citronové trávy
→ 3 stroužky česneku
→ 1 čerstvá thajská chilli
→ paprička
→ 2 lžičky kurkumy
→ 5 lžic sójové omáčky
→ 2 lžíce tamarindové pasty
→ rostlinný olej
→ sůl a pepř
→ hrstka čerstvého kopru
→ 100 g úzkých rýžových nudlí bún
TEMPEHOVÉ KARBANÁTKY
→ 100 g uzeného tempehu
→ hrstka koriandru
→ 2 lžíce tamari
→ 10 g řasy nori
→ 30 g panko strouhanky
Ve velkém hrnci orestujte na oleji pokrájenou šalotku, česnek, citronovou trávu, zázvor a chilli papričku. Restujte, dokud nebude směs měkká (asi 3 minuty). Přidejte kurkumu a restujte další minutu. Pak přidejte pokrájená rajčata, sůl, sójovou omáčku a zalijte vývarem.
Sušenou řasu kombu očistěte vlhkou utěrkou – občas na ní bývají zbytky písku. Řasu nemyjte vodou, přišli byste tím o její chuť umami. Přidejte k vývaru a vařte 30 minut. Potom řasu vytáhněte a vývar dochuťte tamarindem. Osolte a opepřete podle potřeby.
Tempeh rozlomte na kousky a dejte do mixéru. Přidejte tamari, nasekaný koriandr a panko strouhanku. Řasu nori nastříhejte na co nejmenší kousky a přidejte je ke směsi. Vše přerušovaně mixujte, až získáte hrubou pevnou hmotu. Rukama ze směsi vypracujte malé pevné karbanátky. Ty pak osmažte na oleji z obou stran, dokud nebudou křupavé. Nudle uvařte podle návodu.
Do misky dejte nejdřív nudle, zalijte je vývarem a navrch přidejte karbanátky. Posypejte nasekaným koprem.
Udon nudle s pestem z thajské bazalky
Thajská bazalka je v porovnání s tou klasickou ještě o něco aromatičtější, pikantnější, má lehký lékořicový ocásek. Pesto si můžete udělat rovnou ve větším množství a nechat ho v lednici až týden. V mrazničce vám vydrží i několik měsíců.
→ 200 g předvařených nudlí udon
→ 60 g thajské bazalky
→ 40 g vlašských ořechů
→ 50 ml olivového oleje
→ 2 stroužky česneku
→ 1 citron
→ hrubá mořská sůl
→ pepř
Thajskou bazalku očistěte a zbavte tvrdých stonků. Vlašské ořechy opečte nasucho na pánvi, dokud nebudou křupavé (asi 3 minuty). Dejte bazalku do hmoždíře, přidejte oříšky, sůl, pepř, olivový olej, šťávu z půlky citronu a citronovou kůru. Pomalu vše rozdrťte. Lze použít také mixér.
Udon nudle uvařte podle návodu, trochu tekutiny, ve které se vařily, si dejte stranou. Nudle propláchněte pod tekoucí teplou vodou, dejte do větší pánve na mírný oheň, přidejte vodu a pesto. Vařečku položte doprostřed pánve a hýbejte pánví krouživým pohybem dopředu a dozadu. Díky tomu bude mít omáčka krémovou konzistenci.
Nudle servírujte v hlubokém talíři. Na závěr je posypte oříšky a dozdobte lístečky bazalky.
Okurkové gazpacho se pstruhem
Když se gazpacho neboli studená polévka dobře vybalancuje s bylinkami a nějakým tučným komponentem, může být opravdu neuvěřitelně lahodná a osvěžující. Tahle se šťavnatým pstruhem je lehká jako obláček a zároveň chutná jako jaro na jazyku.
GAZPACHO
→ 1 oloupaná okurka
→ 1 kelímek plnotučného jogurtu
→ hrst čerstvé máty
→ šťáva z 1 limetky
→ kůra z ½ limetky
→ 3 lžíce olivového oleje
→ 50 ml kefíru
→ trocha čerstvého kopru
→ červené ředkvičky na dozdobení
→ sůl a pepř
PSTRUH
→ 1 filet z pstruha
→ olivový olej na smažení
→ kousek másla
→ sůl a pepř
Všechny ingredience na gazpacho kromě ředkviček dejte do mixéru a dobře rozmixujte na hustou konzistenci. Řádně dochuťte.
Filet ze pstruha osolte a položte kůží dolů na horkou pánev s olejem. Smažte zhruba 3 minuty, dokud není kůže křupavá. Otočte rybu, přidejte máslo a smažte zhruba minutu, aby zůstala šťavnatá.
Gazpacho při servírování dozdobte plátky ředkviček, koprem a zakápněte olivovým olejem. Doprostřed položte filet a ještě ho osolte a opepřete.