Přepadla vás chuť na vepřovou klobásu, ale už před nějako dobou jste se rozhodli, že vyřadíte ze svého jídelníčku masitá jídla? Nezoufejte, protože trh s takzvaným falešným masem se stále rozrůstá a tento týden dokonce společnost Impossible Foods představila novou řadu rostlinných produktů postavených jako alternativa k vepřovým pochoutkám. Přicházejí ve formě uzenin a náhražek mletého masa.
Možná už jste si v regálech supermarketů i specializovaných obchodů všimli, že není maso jako maso. Stále častěji se totiž objevuje to takzvané “falešné”, které je vyrobeny z rostlin, nebo ze zvířecích buněk. Ne všechna jsou ale kvalitně zpracovaná, a ještě méně z nich chutná přesvědčivě. Před nedávnem se dokonce objevily i hlasy, že vegetariánské napodobeniny jsou mnohem méně zdravé než opravdové maso. Řada odborníků se ale k problematice vyjádřila tak, že na závěry je ještě příliš brzy a produkty se musí podrobit rozsáhlejší a dlouhodobé studii. Například Impossible Foods, která je asi nejznámějším výrobcem podobných náhražek, pak jako důkaz nezávadnosti předložila i rozsáhlé testování na zvířatech a potkanech.
Čína jako hlavní cíl
Minimálně ta část veřejnosti, jež se kvůli nejrůznějším přesvědčením rozhodla vynechat masité pokrmy ze svého jídelníčku, je ale z podobných vynálezů většinou nadšená. Především společnostem, jako jsou Beyond Meat či právě Impossible Foods se pak podařilo udělat z falešného masa velmi prosperující byznys, který se stále rozrůstá. Jelikož je vepřové maso v současné době jedním z nejvyužívanějších surovin na světě, rozhodli se lidé z Impossible Foods přijít s jeho vegetariánskými napodobeninami ve formě uzenin a náhražek mletého masa. Jejich hlavním plánem je pak prorazit do Číny, kde prý budou jejich produkty vyhovovat celé řadě asijských pokrmů. Právě v Asii je totiž vepřové maso velmi žádané a jenom Čína konzumuje a spotřebovává více masa než kterákoli jiná země.
Sója jako základ
Už příští týden bude první z výrobků s názvem Impossible Sausage k dispozici v několika desítkách restaurací Burger King v USA v pokrmu zvaném Croissan’wich, který má předpovězeno stát se velkým hitem. Falešné klobásky a výrobky z vepřového masa firmy Impossible Foods se vyrábějí pomocí hemu – molekuly obsahují železo. Hém se vyskytuje například ve skutečném mase, ale lze jej získávat i bez porážky hospodářských zvířat. A to z kořenové části sóji. Výrobky také neobsahují žádný lepek, zvířecí hormony ani antibiotika. „Nezastavíme se, dokud neodstraníme potřebu zvířat v potravinovém řetězci a neučiníme globální potravinový systém udržitelným.“ řekl Patrick Brown, zakladatel a generální ředitel Impossible Foods pro BBC.
Právě redaktoři BBC byli prvními, kdo jejich novou řadu mohli ochutnat a přesto, že pro některé z nich falešné vepřové postrádalo typickou těžkost, kterou si milovníci masa vychutnávají, povětšinu produkty chválili, možná i proto, že mají zhruba jen polovinu kalorií než opravdové maso a ještě výrazně nižší obsah tuku.