Věděli jste, že bioodpad může tvořit až 45 % objemu vašeho koše? A přitom se dá tak jednoduše přeměnit na něco smysluplného. Stačí ho místo do koše hodit do domácího designového kompostéru, který je tak nejen užitečný, ale i pěkný na pohled.
Domácí kompostování je celosvětovým hitem. Přispějete k likvidaci odpadu, a ještě získáte kvalitní hnojivo pro vaše rostliny. Pořiďte si vermikompostér a přeměnu bioodpadu tak zvládnete klidně i uprostřed obýváku.
Co vermikompostování obnáší a jaké jsou jeho výhody?
Vermikompostování značí přeměnu bioodpadu na organické hnojivo za pomoci žížal. Hnojivo je vyživené o minerální látky, enzymy (simulátory růstu) a další živiny. Exkrementy žížal v sobě obsahují hormony stimulující růst a volné aminokyseliny, které vysoce zvyšují růst rostlin. Vermikompostér se pak hodí kamkoliv, kde produkujeme biologicky rozložitelný odpad. Například do bytu, kanceláře nebo i do škol a školek, kde je využíván i ke vzdělávání dětí. „Rostliny, které jsou hnojeny tímto substrátem, jsou zdravější a nenapadají je nemoci a patogeny. Mají mnohem větší biomasu, více květů, plodů a také o mnoho více vitamínů než rostliny, které se hnojí umělými hnojivy,“ Jana Kutlíková z portálu Zemito.cz
Žížaly jako základ správného vermikompostování
K vermikompostování se hodí především hnojůvky žížaly, nebo nejlépe speciální vyšlechtěné Kalifornské žížaly, které se rychle množí, jsou větší a dokáží intenzivně přeměňovat bioodpad na vermikompost. Nejlépe se jim daří v pokojové teplotě okolo 20 ° C.
Jak správný vermikompostér vypadá a co do něj?
Správně vedený vermikompostér nezapáchá a netvoří se v něm plíseň. „Žížalám nejvíce chutnají čajová a kávová sedlina. V čajových sáčcích se žížaly často rozmnožují. Vhodné jsou slupky od jakékoliv zeleniny, ovocné slupky, ohryzky, zelená nať a také rozdrcené skořápky od vajec, které hnojivo doplňují ještě o vápník. Naopak se vyhněte mléčným výrobkům, chuťově výrazným potravinám (zázvor, citrusy), kostem, masu a tuku,“ dodává Kutlíková.
Kompostér by neměl být zbytečně přehlcován, ideální denní dávka je asi 250-500 gramů. potravy, což představuje zhruba 2-3 centimetrovou vrstvu bio odpadu. Žížaly se pak samy redukují podle dostatku potravy. Když jim dodáváte hodně živi, množí se, a když je necháte po dobu dovolené bez péče, samy se zredukují na ideální množství. Bez potravy žížaly vydrží kolem 1 měsíce.
Tip: Ze začátku kompostování nevhazujte košťálové zbytky zeleniny a slupky od brambor. Malý počet žížal nemůže svými enzymy kompost rozložit a tyto zbytky by pak mohly začít hnít či zapáchat.
Designový vermikompostér zakoupíte v několika barevných provedeních například zde.