Když jsme ve What přemýšleli nad lahůdkami do květnového vydání, sbíhaly se nám sliny při pomyšlení na lehce kyselé a svěží zákusky, které dokážou šikovně pracovat na jazyku. Vybrali jsme pro vás dva citrusové recepty, které se přesně hodí k teplejšímu počasí.
Palačinky crêpes Suzette v dokonalé pomerančové omáčce
TĚSTO
- → 250 ml polotučného mléka
- → 140 g hladké mouky
- → 2 vejce
- → špetka soli
- → máslo na smažení
POMERANČOVÁ OMÁČKA
- → 2 pomeranče v bio kvalitě
- → cukr podle potřeby
- → máslo
- → pomerančový likér
Připravte si těsto na palačinky a nech- te ho aspoň 20 minut v klidu odstát. Neztrácejte čas a mezitím udělejte pomerančovou omáčku. Potřebovat budete dva bio pomeranče, které oloupete, a kůru nakrájíte na tenké nudličky. V pánvi rozpusťte zhruba čtvrtinu másla, zasypte ho cukrem a míchejte do doby, než se vytvoří jemný karamel. Ten zalijte šťávou ze dvou pomerančů, přidejte nakrájenou kůru a vše nechte chvíli povařit. Na závěr přidejte kapku pomerančového likéru. My vřele doporučujeme Cointreau, který jistě využijete i při teplých večerech. Pak už jen na másle usmažte palačinky a na závěr je naložte do pomerančové lázně. P. S.: Na dálku vidíme, jak se usmíváte.
Křehký limetkový koláč
KORPUS
- → 100 g hladké mouky
- → 12 g plus 25 g moučkového cukru
- → 2 lžíce mletých mandlí
- → 60 g másla
- → 1 žloutek
- → semínka z vanilkového lusku
KRÉM
- → 190 g cukru
- → 4 vejce
- → 1 dl smetany
- → 3 bio limetky
- → vanilkový lusk
- → semínka z vanilkového lusku
Vyšlehejte máslo, 25 g cukru a zrníčka vanilkového lusku. Po částech přidejte suché ingredience a nakonec žloutek. Vše smíchejte v pevné těsto a dejte ho na půl hodiny odpočinout do lednice. Poté ho vyválejte a vložte do formy (optimálně s vyndavacím dnem), zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolemi. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba čtvrt hodiny. Poté vyndejte papír s fazolemi a dopečte dalších 12 minut a nechte vychladit. Mezitím si připravte náplň: v míse smíchejte smetanu, cukr, šťávu z bio limet, vejce a zrníčka vanilkového lusku. Náplň přelijte na upečený korpus, troubu stáhněte na 120 °C a pečte ještě zhruba půlhodinu.
Dekorace: oškrábejte kůru ze dvou limetek, nakrájejte ji nadrobno a nechte spařit ve vroucí vodě. Poté ji přeceďte a zchlaďte studenou vodou. V hrnci si připravte cukrový sirup (cukr a vodu povařte zhruba pět minut do mírného zhoustnutí), přidejte do něj spařenou kůru a hotový koláč ozdobte.