Jedenáctý měsíc v roce odjakživa patří husím pečínkám, ale z jedné husy můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si ji čerstvou i s drůbky a oslavte svatomartinské hodování s pomocí našich receptů.
Svatomartinský zákusek
pekanový koláč
2300 kJ, 32 Kč, 1 porce
Budete potřebovat
→ 200 g hladké mouky + na poprášení
→ 85 g moučkového cukru
→ špetka soli
→ 120 g másla
→ 1 vejce
Na náplň
→ 4 vejce
→ 150 g třtinového cukru
→ 375 ml javorového sirupu
→ 60 ml másla (rozpuštěného)
→ 50 g hladké mouky
→ 30 ml bourbonu
→ 1 lžička mleté skořice
→ špetka strouhaného muškátového oříšku
→ strouhaná kůra z 1 bio pomeranče
→ 1 vanilkový lusk (vyškrábnutá semínka)
→ 150 g pekanových ořechů nasekaných nahrubo
V kuchyňském robotu promíchejte mouku, moučkový cukr a sůl. Přidejte máslo, vejce a mícháním vytvořte těsto. Vyklopte ho na potravinářskou fólii a vytvarujte do koule. Zabalené těsto nechte nejméně hodinu vychladit. Po vychladnutí ho rozválejte na 3 mm silný plát a vyložte jím koláčovou formu o průměru 22 cm. Troubu předehřejte na 160 °C. Prošlehejte vejce, žloutky a cukr a zašlehejte javorový sirup, máslo a mouku, přilijte bourbon a přidejte koření, pomerančovou kůru, vanilku a špetku soli. Vmíchejte nasekané pekanové ořechy, hmotu rozprostřete do koláče a pečte 45 minut.
Tipy na ozdobu
→ zkaramelizovaná jablka na pánvi s cukrem a máslem
→ ořechový posyp
→ čokoládový krém
Husí kaldoun
903 kJ, 25 Kč, 1 porce
Budete potřebovat
→1 husí skelet
→ 200 g husích drobů
→ 7 mrkví
→ 5 petrželí
→ 1/2 celeru
→ 2 cibule
→ 2 bobkové listy
→ 5 kuliček nového koření
→ 8 kuliček černého pepře
→ 50 g másla
→ 4 vrchovaté polévkové lžíce mouky na jíšku
→ 1/2 lžičky muškátového oříšku
→ sůl
→ čerstvě mletý pepř
→ 150 ml smetany
→ petržel
Do velkého hrnce dejte skelet z husy a droby, přidejte nakrájenou cibuli, mrkve, petržel, celer, bobkový list, nové koření, muškátový oříšek, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte pomalu přibližně 3 hodiny. Mezitím si připravte jíšku z másla a celozrnné mouky, zalijte horkým vývarem a míchejte. Vznikne vám hustá polévka. Přidejte smetanu, dobře rozmíchejte a provařte 20 minut. Na závěr přidejte do polévky žemlové petrželové knedlíčky a doměkka uvařené droby s kořenovou zeleninou. A můžete servírovat!
Žemlové knedlíčky
→40 g žemle
→ 40 g strouhanky
→ 8 g másla
→ 1 ks vejce
→ 3–4 lžíce mléka
→ špetka soli
→ petržel
Žemli namočte v mléce. Utřete máslo spolu se solí a vejcem, přidejte namočenou rozmačkanou žemli, sekanou petrželku a podle potřeby zahustěte trochou jemné strouhanky. Umíchejte těsto, ze kterého pak vytvořte malé knedlíčky. Vařte je asi 5 minut. Poté je vytáhněte z vody a nechte okapat.
Husí stehno
červené zelí s jablky, lokše, špekové knedlíky
5699 kJ, 164 Kč, 1 porce
Husí stehna
→ 4 ks husích stehen
→ snítka tymiánu
→ ½ hlavy česneku
→ kmín, sůl
→ sádlo
Husí stehna osolte a okmínujte, vložte do pekáče s česnekem a tymiánem, zalijte rozpuštěným sádlem a pečte v troubě na 120 °C do měkka. Z výpeku udělejte šťávu a stehna před podáváním dopečte v troubě kvůli barvě.
Dušené červené zelí s jablky
→ 1/2 kg červeného zelí
→ 2 jablka
→ 2 cibule
→ 0,2 l červeného vína
→ 3 lžíce sádla
→ 2 lžíce cukru
→ 1 lžíce octa
→ 1 lžíce rybízové zavařeniny
→ 2 hřebíčky
→ pepř černý (mletý), sůl
Zelí překrojte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte na nudličky. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte na sádle dorůžova. Přidejte zelí, jablka, víno, zavařeninu, hřebíčky, cukr a ocet, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou 45–50 minut doměkka. Hotové zelí dochuťte podle potřeby.
Lokše
→ brambory (uvařené ve slupce) 400 g
→ hladká mouka 130 g, mouka na podsypání
→ sůl
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, přisypte k nim mouku a trochu soli. Z uvedených surovin ručně vypracujte těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé). Těsto vyválejte na plát a z něho vykrojte kulatým tvořítkem placky a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy. Hotové placky ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte je na sebe.
Špekové knedlíky
→2 lžíce oleje
→750 g vepřového uzeného bůčku na kostičky
→20 rohlíků nebo housek na kostičky
→4 velká vejce
→750 ml mléka
→300–400 g polohrubé nebo hrubé mouky
→sůl
→špetka muškátového květu
→hrst nasekané petrželky
V hlubší pánvi na oleji dozlatova osmahněte bůček. Přisypte kostičky pečiva a důkladně opečte do zlatohněda. Vysypte do mísy a přelijte mlékem s prošlehanými vejci. Osolte, přidejte muškátový květ a petrželku. Poté posypte třetinou mouky a promíchejte – směs by se měla spojit. Pokud zůstává tekutá, přisypte mouku, ale rozhodně ji nemusíte spotřebovat všechnu. Promíchejte a mokrýma rukama tvarujte koule o velikosti pomeranče. Knedlíky odkládejte na pracovní plochu. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, knedlíky zlehka obalte v mouce a vhazujte je do vody. Vařte dvacet až pětadvacet minut – jakmile vyplavou, vytáhněte jeden, překrojte ho a otestujte, zda je uvařený. Poté vylovte ostatní.
Štrasburská plněná husa
12 403 kJ, 2 964 kcal, 545 Kč
Budete potřebovat
→ 1 husa
→ 200 g husích jater
→ 100 g slaniny
→ 1 cibule
→ 1 lžíce sádla
→ rozmarýn
→ tymián
→ 200 g mletého vepřového masa
→ 2 vejce
→ 100 g sušených meruněk a švestek
→ 100 ml smetany
→ 0,04 l koňaku
Očištěnou husu vykostěte, rozložte na plát a zlehka naklepejte. Na sádle opečete nakrájenou cibuli a slaninu, přidejte nakrájená játra a opečete, potom nechte směs vychladnout.
Vepřové maso osolte, přidejte smetanu, směs s játry, vejce, nasekaný tymián a rozmarýn, nakrájené sušené ovoce, koňak a dobře promíchejte. Připravenou náplň rozložte na plát masa, stočte, upevněte provázkem, na povrchu osolte, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a za občasného obracení, přelévání vypečenou šťávou a podle potřeby podlévání horkou vodou
pečte při 140 °C dozlatova (asi 2hodiny). Měkké maso vyndejte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou, po zasmahnutí zalijte vodou, povařte a dochuťte.
Z masa poté odstraňte provázek a nakrájejte ho na plátky.
Pyré z červeného kořene
→ 1 kg černého kořene
→ 0,15 l smetany
→ 100 g másla
→ sůl, pepř
→ 0,2 l zeleninového vývaru
Černý kořen oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ty poté orestujte na másle, podlijte smetanou a zeleninovým vývarem a duste do měkka. Potom je rozmixujte do hladka a dochuťte solí a pepřem. Husu podávejte s černým kořenem a opečenými bramborovými noky. Na ozdobu můžete použít kompotované jeřabiny a svatojánské ořechy.