Působí v těle protizánětlivě, podporují správnou funkci trávicího traktu, snižují cholesterol a poradí si i s pocuchanou nervovou soustavou. Pusťte si do kuchyně ořechy, jejichž doba sklizně právě nastala. P. S.: Vlašáky navíc léčí kašel. Stačí si z nich udělat čaj a popíjet ho třikrát denně.
Zvěřinové carpaccio
ořechové kameny, marinované houby a medová majonéza s hořčicí
644 kcal, 345 Kč / 4 porce
CARPACCIO
→ 0,4 kg dančího hřbetu
→ rozmarýn, tymián
→ sůl, pepř
→ olej
Maso osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran spolu s tymiánem a rozmarýnem. Poté ho nechte odpočinout, utáhněte do fólie (do pravidelného válečku) a nechte chvíli zmrznout. Po vyndání krájejte na tenké plátky
MAJONÉZA
→ 0,5 l oleje
→ 0,08 kg žloutků
→ 0,04 kg plnotučné hořčice
→ sůl, pepř
→ hrubozrnná hořčice
→ med
V mixéru na poloviční otáčky smíchejte žloutky s hořčicí, osolte, opepřete a postupně přilévejte olej, až dosáhnete správné konzistence. Ve finále přidejte hrubozrnnou hořčici a med.
Maso naskládejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, přidejte hořčičnou majonézu, kuličky bezu a jeřabiny a do zdobte jedlými bylinkami
Topinamburový krém s ořechy
1776 kcal, 92 Kč / 4 porce
→ rostlinný olej
→ 100 g cibule
→ čerstvý tymián
→ 500 g topinamburů
→ 100 g másla
→ sůl a pepř
→ 100 ml čerstvé smetany ke šlehání
V rozehřátém hrnci s olejem orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte lístky tymiánu, očištěné topinambury a asi lžíci másla, osolte, opepřete, nechte 5–8 minut dusit. Promíchejte a vařte dál doměkka (20–25 minut). Přilij te smetanu. Rozmixujte a ještě propasírujte.
Tartaletka s lískooříškovým krémem
4453 Kcal, 183 Kč/ 4 porce
TĚSTO
→200 g másla
→100 g moučkového cukru
→2 ks žloutků
→1 lžička vanilkového extraktu
→150 g hladké mouky
→ citronovou kůru z 1/2 citronu
Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně i s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky.
Těsto rozdělte na deset dílů, rozválejte na kruhy a urovnejte do formiček. Dna propíchejte vidličkou, přikryjte koly pečícího papíru a posypte fazolemi. Při teplotě 180°C předpečte deset minut a bez papíru s fazolemi ještě pět minut dopékejte.
NÁPLŇ
→ 120 ml smetany 33%
→ 90 g medu
→ 220 g čokolády 70%
→ 30 ml espressa
→ sůl
→ 2 lžičky lískooříškového likéru
Ve smetaně rozpusťte med. Odstavte, přidejte čokoládu, a i tu nechte rozpustit. Poté vmíchejte espresso se solí a na pět minut odstavte. Nyní ochuťte likérem a dejte jí asi 30 minut odpočinku. Polotuhou náplň nalijte do korpusů a nechte úplně ztuhnout. Nakonec dozdobte čokoládovým krémem a praženými lískovými ořechy.
Bramborové noky s parmezánem
omáčka z modrého sýra, hrušky, balsamiko a ořechy
2273 kcal, 166 Kč/ 4 porce
→ 0,5 kg nastrouhaných pečených brambor
→ 0,25 kg hladké mouky
→ 0,05 kg parmezánu
→ 2 vejce
→ sůl
→ červený kampotský pepř
→ 50 g červené papriky
→ 80 g červené řepy
Veškeré suroviny smíchejte dohromady, připravte si 20g kousky těsta a vyválejte je do tvaru válečku. Vařte je v osolené vodě (5 minut), poté je vložte do studené vody. Noky ohřejte na másle. Polijte gorgonzolovou omáčkou (ve smetaně nechte rozpustit gorgonzolu, osolte a opepřete), servírujte s nakrájenou hruškou, redukcí aceta balsamica a posypané vlašskými ořechy.
Ravioly plněné liškami
špenát, houby, mandle a parmezán
1433 kcal, 227 Kč / 4 porce
→ 200 g mouky
→ 2 vejce
→ 200 g ricotty
→ 100 g lišek
→ 10 g šalvěje
→ sůl
→ máslo
→ šalotka
→ parmezán
TĚSTO
Smíchejte v mixéru mouku, dvě vejce, sůl a čajovou lžičku olivového oleje. Podle konzistence můžete přidat vodu. Těsto ručně prohněťte a zabalte do fólie. Nechte odpočívat zhruba 20 minut.
NÁPLŇ
Smíchejte ricottu, nakrájené orestované lišky a šalvěj. Těsto rozválejte ve strojku na těstoviny na dva dlouhé tenké pláty. Pomocí cukrářského pytlíku naneste vždy trochu náplně, kousek vedle sebe. Přiklopte druhým plátem těsta. Ravioly vykrájejte tvořítkem: nebojte se použít sílu. Ravioly pomoučněte a vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty.
Pod ravioly si připravte čerstvý špenát se šalotkou na másle. Na ozdobu orestujete lišky a nastrojte parmezán a mandle.
Mrkvový dort
marinovaná karotka, tvarohový krém, vlašské ořechy
5708 kcal 212 Kč / 4 porce
→4 vejce
→2 hrnky třtinového cukru
→2 lžičky javorového sirupu
→2 hrnky polohrubé mouky
→2 lžičky jedlé sody
→2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
→1/2 lžičky soli
→2 lžičky mleté skořice
→1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
→3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
→1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Troubu předehřejte na 175°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm a pečte asi 60 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte.
TVAROHOVÝ KRÉM
Měkký tvaroh v alobalu dejte do misky, přidejte vanilkový cukr a citrónovou šťávu a poté vymíchejte do hladkého krému. Očistěte dvě mrkve a poté škrabkou vytvořte tenké plátky, které nechte namarinovat v cukrovém sirupu. Na výseče mrkvového dortu nastříkejte krém, přidejte namarinovanou karotku a posypte ořechy.